Опасно ли е използването на Ботокс. Митове и факти.


Опасно ли е използването на Ботокс. Митове и факти.

За някои жени периодичното слагане на инжекции с Ботокс са се превърнали в нещо нормално, както да си избелиш примерно зъбите или да посещаваш полугодишно гинеколог.

Опасно ли е използването на Ботокс. Митове и факти.

Всъщност използването на Ботокс се превръща във водеща козметична процедура в САЩ, с повече от 2,5 милиона „пациентки” годишно.

Поне такава статистика изнесе Американското дружество по естетична пластична хирургия за 2010г.

Вредна ли е пластичната хирургияботокс

Но дали  добре разбираме потенциалните  последици от многократното  използване на Ботокс?

Нека припомним, че в ботулиновият  токсин А, който е част от Botox  парализира мускулите за да може да се  изгладят бръчките на лицето. 

Това проучване, което се е простряло доста назад във времето установи, че невротоксина може да премине бариерата на мембранният  мускул и да повлияе на близките тъкани, които не са пряко засегнати от инжектирането.

Как влияе лекарството Ботокс на тялото

ботокс медикаментПроучването, проведено върху животни показва, че с течение на времето, употребата на ботулинов токсин А също води до мускулна слабост и атрофия. В действителност  самите учени са били изненадани от степента на мускулната загуба в райони, далеч от мястото на инжектиране.


При младите хора, подложени на лечение на церебрална парализа, с ботулинов токсин А се изискват много по-големи дози за по-дълъг период от време, отколкото жена на средна възраст искаща да си изпъне  бръчките на лицето. Въпреки това , много лекари предупреждават относно продължителната употреба на Ботокс.

Всичко е още в процес на проучване и резултатите от него ще станат по ясни през следващите години. До тогава може да „рискуваме”.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения