Може ли човек да обича и да мрази едновременно?


Колко е тънка нишката между омразата и любовта?

Макар и диаметрално противоположни, омразата и любовта имат доста общи допирни точки. Това са един вид едни и същи крайности, но с различен поляритет. Сигурно сте срещали израза от вида, „Колкото те обичам, толкова те и мразя”. Но как е възможно това, нали тези две понятия взаимно се изключват?

 

Може ли човек да обича и да мрази едновременно?

Това явление най-често се наблюдава при хора,  които мразейки някого всъщност потискат любовта си. Това е един вид тест за самия човек да разбере за себе си колко много може да обича някого , като го мрази. Между омразата и любовта има доста общи неща.  

Любов и омраза - две в едно !!!

Например това се среща най-често при страстните натури или при хора, за които средно положение няма. Когато допуснем някой човек много близо до себе си и му се разкрием изцяло и в един по следващ момент биваме наранени или подведени, тогава идва и момента на силната омраза.

Все едно да се търкаляте с кални обувки на идеално оправено легло.  Тогава вие се чувствате предадени и излъгани в преценката на чувствата си. Това е например момента на изневярата.

Друг такъв пример може да се даде когато разчитате на най-добрият си приятел или приятелка и имате силна нужда от подкрепа за да сте  уверени в начинанието, с което сте се захванали и ответният човек не ви lubov i omrazaразбира или тактично се отдръпва. Болката от случката е толкова силна , че тя се превръща моментално в бликаща като фонтан омраза.

Тези и още много примери слава богу не се случват на повечето хора. Има и по-    уравновесени двойки , при които голямата любов се превръща в безразличие (по безболезнен вариант). Дали обаче при тях е имало истинска любов или по-скоро взаимно са се заблуждавали.

Защо не това да се превърне в едно голямо приятелство с много общо мечти и едно безкрайно общуване. Ако можем да съчетаем приятелството и любовта – няма нищо по-добро като вариант.

Какво да кажем за омразата. Колкото по-бързо я преодолеем, толкова по-добре за нас самите. Хубаво е човек да може да прощава и да е над тези неща. Нека всичко това е един добър урок както за нас , така и за околните.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения