Какво има в гърбиците на камилите?


Какво има в гърбиците на камилите?

Мазнини. Гърбиците на камилите не съхраняват вода, а мазнини, които се използват за енергиен резерв. Водата се съхранява в цялото им тяло, особено в кръвообращението, което е много полезно, за да се избегне обезводняването.Камилата може да загуби 40 % от теглото си, без това да и се отрази зле, и може да издържи седем дни, без да пие вода. Но когато пие, тя го прави здравата  - изпива по 225л вода наведнъж.

Какво има в гърбиците на камилите?

Ето и още няколко интересни факта за камилите, които не са свързани с гърбицата и.Преди слоновете да спечелят репутацията на дълго помнещи, древните гърци смятали, че камилите никога не забравят.

През 1977г. Дейвид Тейлър публикува наблюдението, че камилите насъбират негодуванието си срещу управляващия човек и в един момент чашата може да  прелее и те да побеснеят. Камиларите се справят с тази опасност, като дават на камилата дрехата си. Камилата излива яда си на нея – тъпче я, хапе я и я разкъсва на парчета. След това камилата и човекът отново заживяват в хармония и разбирателство.Персийските ловджийски хрътки са ловували с камилите. Те се  качвали на врата на камилата и оттам оглеждали за дивеч. Когато забележели нещо, скачали  и тръгвали да го преследват . Песийската хрътка може да скочи на 6м разстояние от място. Любопитно за кучетата

В традиционните надбягвания с камили в Обеденените арабски емирства започнаха да използват роботи за ездачи вместо традизионните деца-жокеи. Жокеите с дистанционно управление бяха разработени, след като асоциацията за надбягвания  с камили на ОАЕ забрани участието на жокеи под 16г възраст през март 2004г.

Тази забрана масово се пренебрегва и процъфтява търговията с деца-роби, като децата на 4-5г. се отвличат от Пакистан и се обучават в арабски камилски лагери. Единствените качества, които трябва да притежаваш , за да бъдеш жокей на камили, са да тежиш колкото се може по-малко и да викаш колкото се може по-силно.

Известният  цитат  от Евангелията на Матей, Марко и Лука, че ,, по-скоро камилите ще мине през иглено ухо, отколкото богатият да влезе в Царството небесно”, вероятно е грешка в транскрипцията, като арамейската дума gamta, която означава дебело въже, е объркана с gamla, което означава камила. Това има повече смисъл и представлява известно утешение за заможните сред нас.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения