Какво кара животните ,,да видят червено”?


Какво кара животните ,,да видят червено”?

      Митът , че бикът се вбесява от червения цвят, е създаден около 1580г., когато един от най-популярните писатели за времето, Джон Лили, отбелязал, че който се приближава до слон, не трябва да носи дрехи в ярки цветове, а който се приближава до бик-червено.

Какво кара животните ,,да видят червено”?

  Действителността е, че подобно на плъховете, хипопотамите, совите и мравоядите биковете не различават цветовете. Движението на плаща на тореадора предизвиква бика, цветът е само за удоволствие на публиката.

Кои животно какви цветове виждат

Кучетата могат да различават между синьо и  жълто, но не и между зелено и червено. На светофара кучетата-водачи се ориентират по шума на трафика. Затова напоследък на натоварените кръстовища се въведе прекъснатият звук при зелена светлина на светофара.bull-toriador-man

Как се различават отделните цветове от животните

Съществата, които добре различават червеното, са кокошките. Птицевъдите са добре запознати с проблема за ,,пилетата, които виждат червено”. Ако на едно от тях му потече кръв, другите започват веднага да го кълват. Това канибалско поведение, ако не се забележи навреме, може да доведе до масови убийства и бързо bull-toriadorнамаляване на броя на пилетата на стопанина.

Традиционното решение за този проблем е да се притъпят човките на пилетата, за да не нанасят големи поражения. През 1989г. една компания на име ,,Анималенс” въведе оцветени в червено контактни лещи за кокошките, отглеждани за яйца. Първоначалните резултати бяха обнадеждаващи - когато виждат всичко в червено, кокошките се бият по-малко и имат всичко в червено, кокошките се бият по-малко и имат нужда от по-малко храна, защото не са толкова активни, но снасят същия брой яйца.

Производството на яйца се движи на ръба на оцеляването с печалба от едва 1.6%. В САЩ има около 250 милиона кокошки-носачки, като 150 милиона от тях са концентрирани в 50 големи птицезавода. Червените контактни лещи обещаваха утрояване на печалбите.

За съжеление поставянето на лещите се оказа трудно и отнемащо много време. Лишени от кислород, очите на кокошките се увреждаха и предизвикваха болки и неразположение. Под натиска на движенията за защита на животните ,,Анималенс” оттеглиха продукта от пазара.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения