Защо фламингото е розово?


Защо фламингото е розово?

Защото яде много синъо-зелени водорасли.

Фламингото се храни с  ракообразни, но цветът на птицата идва от водораслите. Въпреки името си синъо-зелените водорасли могат да бъдат червени, виолетови, кафяви, жълти и дори оранжеви на цвят.

Цветът на фламингото е дал и тяхното име. Думата идва от латинското flamenco (пламък). Червено-белият национален флаг на Перу е вдъхновен от цветовете на фламингото.

Защо фламингото е розово?

Съществуват 4 вида фламинго. Те са възникнали преди поне 10 милиона години и са населявали Европа, Америка и Австралия. Сега се срещат на излорани места в Африка, Индия, Южна Америка и Южна Европа.

Научни доказателства за фламингото

Всички видове фламинго са моногамни. Те снасят само по едно яйце на година, което закрепва на купчина пръст. И двамата родители се редуват да го мътят, като и двамата произвеждат червено много хранително ,,мляко” в гърлата си, с което хранят пиленцето през първите два месеца.

flamingo-group-birdsФламингото е една от двете птици, които произвеждат продукт, подобен на мляко. Другата са гълъбите. Фламингото, живеещо в плен, дори и да не е родител, спонтанно произвежда ,,мляко”, когато чуе писък на малко пиленце.

Как фламингото оцелява в природата

След като напуснат  гнездото, фламингото живеят на голями популации. Макар че на едно място може да има до 30 000 птици, малкото фламинго се храни само от своите родители, които го разпознават по писъка му.

Фламингото се храни с главата надолу. За разлика от другите птици то филтрира храната си от водата, подобно на китовете и мидите. Човката му е подплатена с редици от пластинки, които пренасят всичко от водата. Малкото фламинго (Phoeniconaias minor) има  толкова ситен филтър, че пресява едноклетъчни водорасли с диаметър по-малък от 0.05 милиметра. Езикът на фламингото действа като помпа, като прекарва водата през човката четири пъти в секундата.little_flamingo

Плиний Стари препоръчва езика на фламингото като много изтънчен деликатес.Фламингото спи на един крак и подобно на делфините едната половина от тялото спи, а другата е нащрек за наближаващи хищници.

Фламингото живее до 50 години.

То обитава негостоприемни езера, където водата е много солена и съдържа сода, поради което не може да се пие от други животни и няма никакви растителност.

Основният им неприятел са собствениците на зоологическите градини.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения