Кое е най-дългото животно?


Кое е най-дългото животно?

Съжаляваме, но не е синият кит. Не е и медузата ,,лъвска грива”. Един морски червей, Lineus longissimus, наречен ,,връзка за обувки”, достига на дължина до 60 метра , което е два пъти повече от синия кит и с една трета повече от медузата ,,лъвска грива” (Cuanea capillata), на която принадлежеше титлата досега.

Кое е най-дългото животно?

Червеят ,,връзка за обувки” може да се разтегне по цялата дължина на плувен басейн с олимпийски размери и да остане още.

Така наречените лентови червеи спадат към семейството червеи Nemertea (наречени на името на морска нимфа, Nemertes на гръцки).

Те наброяват повече от 1000 вида, повечето от които живеят във водата. Те са дълги и тънки, дори най-дългите са само няколко милиметра на дебелина.

Най-дългото живо същество на Земята

Според някои източници ,,връзките за обувки” достигат само 30 м дължина, което е доста по-малко от червеймедузата ,,лъвска грива”. Но според последните информации тяхната способност да се разтягат е невероятна. Намерени са няколко червея, които са дълги повече от 50 м, когато се разтегнали напълно.

Червеят е с най-голяма дължина на планетата ни

Данни от вкаменелостите показват, че тези червеи съществуват вече над 500 милиона години. Те нямат сърце-кръвта им се изпомпва от мускулите и са най-простите организми, при които устата е разделена от ануса.longissimus

Те са кръвожадни хищници, като протягат дълга тънка тръбичка, която е леплива или снабдена с отровни кукички, за да пробождат и зашеметяват дребни ракообразни. Тези тръбички могат да бъдат три пъти по-дълги от самототяло на червея.

Повечето лентови червеи се крият в мрака на океанското дъно, но някои видове са невероятно ярко оцветени.

Те могат да регенерират, ако бъдат увредени. Някой дори се размножават, като се разделят на малко парчета, всяко от които израства до нов голям червей.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения