Защо бръмчат пчелите?


Защо бръмчат пчелите?

За да общуват помежду си. Пчелите използват както бръмченето, така и движенията си, или ,,танцуването” във въздуха за предаване на информация. В бръмченето са идентифицирани десет различни звука и някой от тях са свързании с определени действия.

Защо бръмчат пчелите?

Най-отчетливото действие е ,,проветряването”, за да се охлади кошерът. Звукът е ясен и силен, с честота около 250 херца и се усилва от самия кошер. Пчелите също така бръмчат по-силно, за да сигнализират за опасност (всеки, който се е приближавал до кошер, е забелязал промяната в тона на бръмченето), след което един сигнал с честота 500 херца означава ,,отбой” и успокояване на кошера.

Особено богат обсег от звуци  притежава пчелата-майка. Когато новата майка се излюпи, тя издава високо честотен писък. Нейните сестри, който все още са затворени в килийките си, отговарят с нещо като квакане на жаба. Това обаче е голяма грешка от тяхна страна-в кошера може да има само една майка. Първата излюпена майка използва ,,квакането” като  сигнал, за да унищожи всички останали потенциални кандидатки.

Пчелите ,,чуват” с краката си-звуковите съобщения вътре в кошера се предават чрез  силата на техните вибрации. Скорошни изследвания показват обаче, че на антените им освен химични рецептори за „обоняние”, има плочки подобни на тъпанчето в ухото, които може би се използват за чуване.

Това обяснява защо другите работнички докосват с антените си гърдите на тануващата пчела, а не корема - те ,,чуват” посоката към цветния прашец, а не я ,,вижда”. В края на краищата, в кошера  е тъмно.

По-спорен е въпросът как бръмчат пчелите. Доското се смяташе, че за тази цел се използват 14-те дихателни отвора отсрани на тялото. Те се отварят в различна форма  и създават различни звуци, както тромпетистът контролира звука на своя инструмент с устните си. Обаче ентомолозите от Университета в Калифорния обориха тази теория. Внимателно блокиране на дихателните отвори не спира бръмченето.

Последната хипотеза е,че бръмченето се предизвиква частично от вибрациите на крилата и се усилва от гърдите. Подрязването на крилата на пчелата не спира бръмченето, но променя силата на тембъра му.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения