Мравки листорезци-от резбари в носачи


Мравки листорезци-от резбари в носачи

Централноамериканските мравки-листорезци в края на живота си, когато челюстите им са се износили се преквалифицират само в носене на отрязани листа-съобщава BBC News.

Мравки листорезци-от резбари в носачи

Такова откритие е направено от зоолози от университета в Орегон , САЩ , изучавайки мравките-листорезци  в националния  парк Соберания в Панама. Окончателният доклад бе публикуван в списание "Поведенческа екология и социобиология (Behaviour Ecology and Sociobiology).

Обитаващите  в Централна Америка мравки-листорезци (Atta cephalotes и  Attinae) са собственици на най-острите  челюсти в света на мравките. Подсилени с цинк, те надминат и  най-добрите ножове, създадени от човека. Въпреки това с  възрастта, този великолепен инструмент се изтъпява. Тогава "пенсионираните" членове на миниатюрният свят  се прекласифицират в носачи на отрязани листа, които носят в гнездото(мравуняка).

Д-р Робърт Шофийлд, един от авторите на изследването, прави аналогия между мравките и хората. "Нашето изследване показва ползите на обществения живот, с които ние сме свикнали да - казва той. - По същия начин, по-възрастните хора, които не са в състояние да работят, може все пак да бъдат полезни на обществото ".

Мравките живеят в колонии, които имат много развита структура със строга йерархия.Освен полза за колонията, учените смятат, че тази способност да сменят работата си може да доведе до дълъг живот в социалните насекоми в сравнение с техните братовчеди които са самотни.

Листата на мравките-листорезци не са  нобходими като храна, както би си помислил някой.  Насекомите  изработват от тях специален субстракт, които се отглеждат под земята, "насаждения" годни за консумация - гъбите Rhozites, които са им  единствената  храна.

Самите мравки от семейство Atta laevigata са деликатес за жителите на колумбийската провинция Сантандер.Аборигените ядат пържено филе от тези мравки като естествена "Виагра" и ги доставят на магазините в Лондон.Те казват, че в по-големите универсални магазини на столицата на Великобритания бисквити с мравки са изключително популярни.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения