Птица поставя рекорд по дълголетие


Птица поставя рекорд по дълголетие

Орнитолозите във Великобритания определиха арктическа  рибарка за най-старата прелетна птица на острова. Тя е била опръстена като пиле на островите  Farne (североизточна Англия) на 28 юни  1980 г. и след лесни изчисления тя е на  най-малко 30 години, два месеца и 23 дни. Птиците обикновено живеят около 13 години.

Птица поставя рекорд по дълголетие

Рекордният  статут на тази птица е била потвърдена, след като бе уловена през лятото на островите, разположени на няколко километра край бреговете Нортъмбърланд.
Арктическите  рибарки преминават около  44 000 мили (70 000 km) от полюс  до полюс и е най-дългата годишна миграция.

Предишният рекорд на Великобритания беше 29 години и 10 месеца, въпреки че типичната продължителност на живота е около 13 години.Нека не забравяме,че животът на тези прелетни птици не е никак лесен.Те живеят твърде кратко поради ред причини, а именно – стават плячка на грабливи птици, липса на храна или са уловени в буря, докато са в открито море.

Птицата е била първоначално опръстенена от Джон Уолтън, когато той е бил по онова време сезонен надзиратели на островите Farnes.Г-н Уолтън, сега  мениджър на острова, заяви пред Би Би Си, че се зарадвал, когато чул новината, и че пилето  опръстено преди три десетилетия е било все още силно и здраво.
Арктическата рибарка(Sterna paradisaea) има среден размах на крилата 75-85см., възрасните са с тегло между 90 грама и 120 грама, гнезди в Арктика и под-Арктика, както и лебедите има само една половинка с която прекарва живота си, снася 1-2 яйца на година в малки дупки в скалите и се храни с ракообразни.

"Тази птица е летяла близо един милион мили, родила е  голям  брой  пилетата, оцеляла е от  хищници и бури и все още изглежда в брилянтна форма."Новият рекорд  излезе наяве след като информацията е била включена в база данни, управлявана от Британската  орнитоложка организация (BTO), обясни г-н Уолтън. На всяка опръстена птица се слага лек  пръстен с уникален идентификационен номер около крака и дава възмовност на изследователите да научат  повече за отделните екземпляри.

В BTO казват, че основната цел на опръстяването , която започва почти един век назад, може да предложи един поглед върху тенденциите в популациите на видовете птици."Без това уникално номериране с пръстена, ние наистина ще имаме малко знания за колко време арктическите рибарки живеят и  се размножават."Въпреки че рибарката, известна като CE60645, постави нов рекорд за Обединеното кралство, е все още на няколко години далеч от най-старата рибарка в света, която в момента се  държи от птичка опръстенени в САЩ  и навършила 34 години.

"Стискайте палци за  тази птица да е добре за още четири или пет години, който ще ни позволи да вземем  световен рекорд от американците," пошегува  се г-н Уолтън.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения