Професионално почистване на зъбите защитава сърцето


Професионално почистване на зъбите защитава сърцето

Редовните посещения при зъболекар за професионално почистване от зъбен камък намаляват с  24%  риска от сърдечен удар и 13% - на риска от инсулт.

Професионално почистване на зъбите  защитава сърцето

До този извод са стигнали учените от болницата за ветераните  в Тайпе, Тайван, съобщав а Ройтерс.

Изследвани са  над 100 хил. души от  2007 г до сега., които поне веднъж годишно са сядали на зъболекарският стол за премахване на зъбен камък от зъболекар, което в крайна сметка се оказва добра защита от сърдечни заболявания и инсулт. 

Професионално почистване на зъбен камък

Нито един от участниците преди изследването не е сърдечен удар или инсулт. Въпреки това, при анализа на данните не се  взима под внимание такива важни фактори като риска от тютюнопушенето и затлъстяването.

Експертите казват, че професионалното почистване на зъбите потиска растежа на бактериите, които причиняват възпаление, което от своя страна  води до сърдечни заболявания. 

Зъбен камък-инфекции на венците

Ето защо е много важно най-малко веднъж или два пъти годишно да се ходи на  зъболекар за отстраняване на плаката.cleaning teeth

Преди време беше установено, че заболяването на венците може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Оказва се, че причината е  бактерията стрептококи отговорна за образуването на зъбната плака.Тя от своя страна възпалява венците и съдържанието на протеини започват да  пада, насърчавайки  свързването на тромбоцитите в кръвта.

Тромбоцитите се залепят и  напълно заобикалят бактерията, като по този начин образува покритие, което го предпазва от атака от страна на имунната система и ефекта на антибиотиците. 

В допълнение, слепените тромбоцитите може да предизвикат образуването на малки съсиреци кръв, тумори в сърдечните клапи и възпаление на кръвоносните съдове.

Между другото, заболяването на венците е едно от най-честите заболявания при хората. В момента има над 50 изследвания свързвани със това  заболяване.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения