Кое избирате: Тежки Кости или Лоша Обмяна на Веществата


Кое избирате: Тежки Кости или Лоша Обмяна на Веществата

Ако хората тежат твърде много, това се дължи на техните ,,тежки кости”.

,,Тежките кости” са предпочитано и широко разпространени обяснение за излишните килограми, които някои хора са натрупали и трябва да носят навсякъде със себе си.

Кое избирате: Тежки Кости или Лоша Обмяна на Веществата

При това наднормено тегло изобщо няма нищо общо с костната система до девет процента от теглото на нашето тяло и при всички хора са еднакво тежки, съотнесени към височината на тялото. Въпреки това хората често поставят масивната костна структура на своето тяло като извинение за възглвничките по ханша и за наднорменото си тегло.

Дебелите хора просто ,,имат лоша обмяна на вещества”.

Дрън дрън.,,Животът като явление преставлява обмяна на веществата” такава дефиниция е дала през 80-те години на 19 век известната енциклопедия ,,Брокхаус” за това, което преставлява нашата биологична същност. Изглежда и до днес това определение продължава да битува в ежедневието, тъй като едно от честите обяснения за наднорменото тегло гласи, че човекът  ,,има лоша обмяна на веществата”.

Причини за наднорменото тегло

Това би трябвало да означава, че малкото храна, която той консумира, бързо ,,му се лепи”. Освен това хората често твърдят, че ,,въобще не ядат чак толкова много”. Изглежда, като че ли хората с наднормено тегло са жертва на обстоятелствата: ,,тежките кости”-или пък виновна е точно обмяната на веществата, която се различава от тази на стройните хора по света.наднорменно тегло

Изследователи от Великобритания проверили този мит. За целта учените от Кембридж измерили при 319 възратни постъпилата чрез храна енергия в тялото и разхода на енергия.

Те разпределили доброволците, участващи в изследването, на четири групи според теглото (хора с нормално тегло, хора с наднормено тегло, хора с голямо наднормено тегло и такива с много голямо наднормено тегло) и анализирали разхода на енергия и обмяната на веществата.

Поне за дебелите, които  вярвали в легендата за ,,лошата” обмяна на вещества, резултатът бил съкрушителен. При всяка следваща група с по-високо тегло преработването на храната в енергия и количеството изразходвана енергия нараствали непрекъснато и при това все по-осезаемо.дебели хора

Също така и процесите, свързани с обмяната на вещества , които били измервани с различни параметри, показали постоянно покачване на стойностите, започвайки от групата на хората с нормално тегло по посока на групата хора с особено високо наднормено тегло.

Непрекъснато цитираното и в медицински анкети и изследвания твърдение относно хората с наднормено тегло, че те са  напълнени толкова въпреки относително ниската консумация на храна, е лишено от всякакво научно основание.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения