Аминокисилините помагат за дълголетието


Аминокисилините помагат за дълголетието

Екип под ръководството на Енцо Nizoli  от Университета на Милано, Италия, установи, че специален "коктейл" на аминокиселини увеличава продължителността на живота на мишките с 12%, съобщава "Дейли Телеграф". Според учените, откритието може да помогне  особено на възрастните или болните хора. Резултатите са публикувани в списание Cell Metabolism.

Аминокисилините помагат за дълголетието

По време на лабораторните експерименти със здрави мъжки мишки на средна възраст беше предоставена питейна вода, към която бяха добавени три различни вида аминокиселини: аминоизокапронова киселина, изолевцин и валин. Мишки, третирани с тази напитка, са живели средно 869 дни, докато мишките, които пият чиста вода, средно живеят само 774 дни. В допълнение към удължаването на живота на един организъм  са наблюдавани  и други промени, а именно увеличаване  приема на енергия в клетките и намаляване на окислителните процеси, причинени от свободните радикали. Запаса на жизнените сили  при мишките се е увеличил и координацията  на мускулите е станала по-добра.

"Това е първото доказателство, че смес от аминокиселини увеличава преживяемостта при мишките," - каза ръководителят на изследването. По време на предишния етап на изследването, учените доказват, че  същия набор от аминокиселини, удължава живота на едноклетъчните дрожди. Учените смятат, че при  по-нататъшни научни изследвания ще  се създаде възможност  за допълнителни  аминокиселини, които ще помагат на възрастни и болни хора, особено тези, които страдат от сърдечна недостатъчност, хронични белодробни заболявания.

Нека припомним, че през изминалата година, учените от Института за изследване на дълголетието и застаряването на населението в Тексас, САЩ, съобщи, че свойствата на еликсир на живота е противогъбичния агент - рапамицин. По време на експеримента, американските изследователи са дали на мишки  рапамицин и те са достигнали преклонна възраст от 20 месеца, което съответства на 60-годишна възраст на човека. В резултат на това продължителността на живота на жените се е увеличила с 38%, а мъжете - 28%. Подобно действие на рапамицина учените обясняват с  факта, че лекарството блокира дейността на протеина TOR, регулиращ клетъчния метаболизъм, растежа на клетките и производството на протеин.

Все пак, има и безлекарствен начин за удължаване на живота. Ново проучване на японските учени  показва, че хората, които вярват, че животът си заслужава да се живее, живеят по-дълго от тези, които не смятат така.

Червеното вино също удължава човешкия живот. Учените отбелязват, че виното наистина има чудодеен  ефект.  Една малка чаша вино (125 грама),  дневно, може да помогне на жените да предотвратят  старческото слабоумие.

Подобен ефект има и кафето. Чаша кафе на ден може да удължи живота на човека, и това се отнася дори и за хора с високо кръвно налягане. Проучването, което изследва процеса на параметрите, които позволяват на хората да живеят до сто години, установи, че кафето, освен другите си отлични качества, повишава еластичността на артериите и по този начин  защитава ова от сърдечно-съдови заболявания.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения