Здраве и фитнес


Храни съдържащи витамин С

Кои са храните съдържащи витамин С и как може да си го набавим най-лесно? Това са няколко въпроса, които често си задаваме и искаме бърз отговор. Всъщност нещата се свеждат до доброто познаване на отделните плодове и зеленчуци, защото именно там са най-големите запаси от Витамин С.

 

Както вече знаем до болка, че когато усетим първите симптоми на настинка или грип веднага търсим липозомен витамин С. Не е ли по-добре предварително да си го набавим с храната. Да така е !

Кратък списък на храните богати на Витамин С

  • Цитруси
  • Плодове
  • Зеленчуци
  • Хранителни добавки

Започваме с цитрусовите плодове. И малките деца знаят за тях и ги обичат много. Те са отличен източник на този натурален продукт. Той се съдържа както в кората, така и във вътрешността. Като цяло тези в плодове има антиоксиданти, които подпомагат имунната ни система. Портокали, мандарини и лимоните са сочни плодове, лесно се приемат от организма ни, следователно Витамин С е в изобилие. Не бива да пропускаме още грейпфрут и ананас, които трябва да ги включим в нашата здравословна диета.  Разбира се всички те се внасят от тропическите страни, за жалост ние в България не можем да си ги отглеждаме. За сметка на това тук растат наши родни продукти.

Ягоди, супер сладки и полезни, особено дивите ягоди. Богати са още на витамин А, Е и В-комплекс, но за диабетиците са опасни, защото съдържат много фруктоза. Богати са на фибри и минерали и защитават сърцето ни от инфаркт.

Пипер (чушки) имат високо съдържание на витамин С , как то и витамините А, В1, В2, В6, йод, фосфор и силиций. От микроелементите в тях може да споменем натрий, калций и желязо. Избягвайте лютите чушки нищо че подобряват храносмилането , защото стомахът ви е по-важен.

Броколи, друг важен зеленчук , който трябва да присъства на вашата трапеза. В една порция от 200 гр има приблизително 90 мг витамин С. Освен това този продукт  се използва за детокс, стига да не го готвите прекалено дълго. Тогава си губи част от свойствата.

Зеле често срещан зеленчук у нас с голямо количество витамин С. Проблема при зелето е че е трудно смилаемо от стомаха и червата. Нужна е специална термична обработка. За сметка на това в него се съдържат още калций, витамин К, желязо, фосфор и манган.

Завършваме с кейл или по-познато като къдраво зеле, супер храна с много активни вещества в него. Освен витамин С тук може да намерите още микроелементи като калий, желязо, мед, калций и др, както и витамини К, В1, В2, В3, В9, Е и А. Кейлът може да го използваме заради неговите антиоксидантни свойства и срещу възпаления от общ характер.

Разбира се този списък може да бъде удължен още много, важното е да не се вманиачавате в консумацията само на определени продукти, а да приемате разнообразни храни и добавки, с мярка и едно наум. 

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения