Хапчета за ситост


Хапчета за ситост

Ново изследване на учените от кралският колеж в Лондон установи, че ако приемем хапче, което вкарва хормони за ситост на стомаха ще намали желанието да се храним по-начесто.

Хапчета за ситост

По този начин ние лъжем мозъкът , че сме сити от което следва , че можем да се откажем от по-честият прием на храна(тъй нар. junk food). В наши дни затлъстяването е много голям проблем за високо развитите страни. Обездвижването и нездравословното хранене пряко влияят на нашата фигура.

Хормони срещу апетита

И понеже малцина са тези които отделят време за спорт , остава варианта – по-малка консумация на храна. Когато ние знаем механизма, по който мозъка реагира, ние лесно ще се справим с проблема.

Интересен е факта , че мозъкът в определени часове от денонощието изпраща сигнали, че идва време за ядене.

След като се заситим , същата тази храна която  до преди малко ни е блазнила сега ни е някак си безразлична.Това означава че сетивата ни се губят след хранене. Именно хормоните в червата „peptide” създават усещането за ситост в мозъка.

Хапчета срещу ситост

Учените искат да докажат, че с приема на тези хормони се редуцира апетита.zatlastqvane na horata

Всъщност самият механизъм още не е проучен напълно, но опитно е доказан ефекта. С помощта на ядрено-магнитенрезонанс се наблюдава активността на мозъка на доброволци съгласили се да участват в изследването. Самите те са абсолютно здрави. Самият експеримент е доста елементарен, просто се следи  състоянието на мозъка им преди и след приемане на храна.

Както се и очакваше мозъка реагира по-мудно при вида на храна ако човек се е хранил скоро. Подобна картина се наблюдава и при хората погълнали хормоните „peptide”.

Това е доста обнадеждаващо от гледна точка на хората които обичат да си похапват.  Достатъчно е да поемат част от тези хапчета за да може по-дълго време те да се чувстват сити. Тази методика би била полезна и за нашето по-здравословно хранене.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения