Има ли всъщност равноправие между половете?


Има ли всъщност равноправие между половете?

Живеем в 21 век. За последните 100 години  нежните  половинки постигнаха  значителни успехи в равноправие между половете. Може да се каже , че в образованието, в политиката на работното място и на още куп направления в живота има пълно изравняване както на правата , така и на отговорностите между мъжете и жените.

Има ли всъщност равноправие между половете?

Но с това изникнаха и доста проблеми, които чакат да бъдат разрешени. Равноправие, звучи прекрасно , но дали е така наистина. Има доста условности в това понятие.

Дали в България има наистина такова нещо или се говори за това по принцип. Нека бъдем честни. За една и съща свършена работа дали заплатата е еднаква и за двата пола. Едва ли.

Тука си остава правилото от миналият век. Жената си е жена, а мъжът си е мъж.

А като се прибере от работа какво става-започва голямата домакинска работа с всичките и „екстри”. Чистене, готвене, занимания с децата. Да продължавам ли списъка със задачки.

И за капак на всичко в леглото мъжът иска секс. Тя горкичката се е скапала и само докато помирише възглавницата и вече е отлетяла в някой сън.

Тогава за какво и е равноправието?

 Та то е само на книга или за да се коментира когато сме с приятели на масата.Нека да разгледаме няколко стереотипа, които са били в миналото и ги сравним  със сега.еmancipaciq na zenite

В много аспекти наистина има промяна за жените. Те са по-свободни и независими, вярват в собственните си възможности, както и отношението им към мъжете.

Отношението на мъжът и жената към еманципацията

Ще дам един пример: В заведение сме на първа среща. Всичко е ОК до момента на плащане на сметката. Какво е правилото? Ако плати мъжът ще е честно ли и какво би си помислил той.

В крайна сметка нали той е кавалерът. Ако пък си разделят сметката няма ли ТОЙ да се обиди и да му се накърни мъжкото достойнство. В миналото е било доста по лесно.

Жената е била слабият пол и е трябвало да бъде обгрижвана и защитавана. Но днес нещата са по различни. Тя е по свободна има си собствен бизнес, заема високи постове в бизнеса.

Лидерството, решителността и духът да властва разбиват на пух и прах мъжкият класически сценарий. Какво да кажем за мъжете. Те не спират да доказват и да доминират както в семейството така и в обществото.

Обаче вече с променено мислене, като деликатност и въздържаност, дипломация от висок клас и усет за компромиси. ravni prawa ravni zadalzeniqСлучващото се в момента можем с право да го наречем  трансформация на половите стереотипи, понеже  все още не е приключило това формиране на поведение и няма как да бъдем сигурни, че процеса е приключил успешно.

Да се радваме ли или да плачем, но факт е, че има доста недоразомения в нашият живот.Парадоксално е, но жените все още искат мъжете да се отнасят към тях с нежност и внимание, та нали са нежни и крехки същества.

Дори понякога се гневим, когато мъжът  хлопне вратата под носа ни или бездушно  гледа, как мъкнем тежките чанти от последното пазаруване.

Има мъже, които искат жената да си стои в къщи и да не ходи на работа, да си гледа домочадието и да готви вкусни яденета.

Всеки по различен начин гледа на създалите се обстоятелства. Дали има равноправие и до колко е застъпено във вашето семейство всеки да си отговори сам.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения