Прекалената чистота не е гаранция за добро здраве


Заболявания предизвикани от прекомерна хигиена

Повечето хора смятат, че прекалената чистото е залог за по-добро здраве, но изследванията през последните години доказват, че това далеч не е така. Всъщност прекалената чистоплътност може да доведе до някои заболявания, които бихме могли да  избегнем, ако живеем в нормална среда.

 

Прекалената чистота не е гаранция за добро здраве

През последните десет години, диабетът тип І при децата се е увеличил значително и една от причините за това е именно прекалената чистота, която родителите налагат над децата си. 

Вирусите и бактериите, които са около нас помагат на организма да се закали и да си образува собственни антитела, които в бъдеще помагат на човек да боледува по-рядко. Точно тези бактерии помагат за избягването на появата на диабет от тип І.

Ако ги няма тях, това ще доведе до различни  алергии, астма и като цяло заслабване на имунната система. Лабораторните опити потвърждават тази теза. Ако поставим животни в напълно стерилна среда, докато те растат, и после ги вкараме в нормални природни условия, то 80% от тях се разболяват .

Именно прекалената хигиена, която развитите страни прилагат  е причина за заболявания – противно на очакванията. Ето и някои примери от нашето ежедневие като доказателство за тези твърдения. Използването на антибактериални сапуни и шампоани нарушават нашата микрофлора.женска хигиена

Те би трябвало да се използват само, ако имаме някакви драскотини или малки ранички по кожата. Така тя след време става уязвима за инфекции и други  заболявания.

 Микроорганизмите, които са по кожата ни не само живеят своя си живот, но те влизат в симбиоза и антителата, които се борят с тях всъщност помагат на тялото ни да е по-силно. Най-честата грешка е, когато  всекидневно употребяваме мазила  против пъпки. Точно те правят кожата ни още по-плътна.

Например нашата кожа има различна дебелина и рН-фактор в различните части на тялото. Поради тази причина е добре внимателно да избирате средствата за грижа за кожата и да наблюдавате реакцията на дермата от лусиона или гела.

Има и такива хора, които постоянно използват шампоан срещу пърхот, но не знаят че организма им свиква с него и след време като спрат този т.нар. „допинг” за кожата на косата – пърхота се появява отново и косъма изтънява. Изводът е, че прекалената чистота не е полезна и не е гаранция за добро здраве.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения