Да се успивате и излежавате е вредно


Вреден навик е да се успивате за работа

Дори и да не сте на работа и да спите до 10 сутринта при положение, че сте си легнали на време вечерта се оказва  вредно. Според френските учени излежаването сутрин е също така толкова вредно както и редовното недоспиване.

 

Да се успивате и излежавате е вредно

Ако това ви е вече навик, то знайте, че има опастност мозъка ви да се състари с цели две години. Доказано е, че 7 – 8 часа в денонощието е достатъчно да спим.

Екип от учени начело с д-р Жулиет Лакроа от Марсилия са проследили в продължение на 5 години 10 000 медицински сестри на възраст след пенсия.

Резултатите били доста показателни, защото тези, които спели по малко от 6 часа и тези, които се излежавали по 10 и повече часа са били с по-ниски от нормата когнитивни способности в сравнение с жените, които са имали среден сън от 7,5 – 8 часа.

Нека само припомним, че силното влошаване на когнитивни способности се характеризира с невъзможността човек да се концентрира и също така има „бели петна” в логическото мислене.

Американските психолози също са направили подобно паралелно изследване и са установили, оспах се отновоче излишният сън през деня също води до намаление на когнитивни способности. Има доста средства за контрол на времетраенето на съня, с които може да се похвали съвременният свят.

Разбира се не е проблем понякога да се поотпуснем малко, но това по-скоро трябва да е изключение от правилото. Много е важно също да се знае, че освен продължителността на съня той трябва да е балансиран и качествен.

До този извод са стигнали учените участвали в конференция по проблемите на болестта на Алцхаймер в Монпелие, Франция. За да се получи това е нужно човек да води правилен начин на живот, а именно нормално хранене и тегло според ръста, редовно движение и разходки, както и редовно пиене на сутрешното кафе с приятели. SmileWink

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения