Изобретение от миналото преодоляло звуковата бариера


Кое е първото изобретение, преодоляло звуковота бариера ?

Камшикът. Камшикът е изобретен в Китай преди 7 000 години, но едва след откриването на високоскоростната фотография през 1927 година се разбрало, че пляскането на кашмика се дължало на  една „минизвукова бомба”, а не на удара на самия камшик в дръжката.

Изобретение от миналото преодоляло звуковата бариера

Плясъкът на камшика се причинява от клупа , който се образува , когато замахнеш. Този клуп се премества по дължината на камшика, при което непрекъснато се ускорява, защото кожения ремък на камшика все повече изтънява. Скоростта на движение на клупа се увеличава над 10 пъти. Плясъкът се получава , когато клупът премине звуковата бариера при скорост от 1 194 км/час.

Древни открития

Първият самолет пренинал звуковата бариера е „Бел ХІ”, пилотират от Чък Йегер през 1947година. През 1948г. същият самолет достига 1500км/ч на височина 22хил.метра.

Рекордът за най-бърз пилотиран  полет се държи все още от „Х-15А”, който постигна 6 389км/ч. На 31 200 метра височина през 1967г.

Най-голямата  скорост, с която човек е летял изобщо, е измерена при навлизането на „Аполо -10” в атмосферата през 1969г.Тогава скоростта е била почти 40хил.км/ч.

Единствените до момента свръхзвукови самолети, извършвали пътнически полети са Конкорд и ТУ-144. Постиганата скорост е малко повече от 2 мах. Около  3 часа и половина е продължавал Трансатлантическият полет.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения