Поражения на Наполеон Бонапард


Как се нарича най-унизителното поражение на Наполеон?

Зайци. Ватерло без съмнение е най-съкрушителното поражение на Наполеон,но то не е най-унизителното за него.

Поражения на Наполеон Бонапард

През 1807г. Наполеон бил в приповдигнато настроение,току-що подписал мирния договор от Тилсит,с който се разпределят сферите на влияние между Франция,Русия,Прусия.За да отпразнува събитието,той предложил следобеден лов на зайци на императорския двор.

Факти от биографията на Наполеон

Ловът бил организиран от доверения му началникщаб Александър Бертие.В желанието си да впечатли Наполеон,той купил хиляди зайци,за да е сигурен,че императорският двор ще има достатъчно сигурно забавление.

Гостите пристигнали,ловът започнал и слугите пуснали зайците.Но тогава настъпила катастрофа.Бертие купил питомни ,а не диви зайци и те помислили,че ще бъдат хранени,а не убивани.Вместо да бягат вдън горите да си спасяват живота,те взели един нисък човек с голяма тръгълна шапка за своя хранител.Гладните зайци се втурнали срещу Наполеон със скорост 50км/ч.

Ловната дружинка-сега пръсната безредно-не можела да направи нищо,за да ги спре.На Наполеон не му останало нищо друго,освен да хукне да бяга ,бранейки се от налитащите зайци с голи ръце.Но зайците не се отказвали и преследвали императора чак до каретата,докато неговите подчинени напразно се опитвали да ги разгонят с камшици.Според свидетелските описания на това фиаско императорът на Франция избягал с каретата си унизен и засрамен.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения