Как д аси направим ядрен реактор


Ядрен реактор в кухнята

Арестуваха мъж в Швеция, които си сглобил в кухнята ядрен реактор, съобщава агенция Associated Press. У дома  Ричард Хендъл открил радий, уран и америций.

Как д аси направим ядрен реактор

Съобщава се, че 31-годишният Ричард за няколко месеца у дома си сглобил ядрен реактор, както и подробна информация за дейността си в специално създаденият от него  блог.

Ядрен разпад в домашни условия

 Там  с подробности той  описва как на  печката стопявал ядрените материали. След известно време Хендъл му дошло наум, че може всичко това, което се опитва да направи да е незаконно.

 Той се обърнал най – учтиво към Шведското управление за радиация. 

Ядрени опити за дома

В отговор на запитването му те изпратили полицията в дома му."Винаги съм се интересувал по физика и химия" – пояснява по-късно нашият герой.

"Аз просто исках да разбера дали може да се  разделят атомите в домашни условия. Любопитството му обаче може да му донесе две години затвор.

Интересното е, че в  домашни опити с  ядреното гориво не винаги се смятат за опасни. опити на Ричард Хендъл

Нека си припомним, че през  през 2008 г., на  търг беше продадена портативна атомна  лаборатория Гилбърт U-238, която е била използвана активно през 1951г.

 Комплектът е предназнач за деца  и хора, които са любители на физиката и химията.

Производителят „AC Gilbert Company „ предлагал всяка за по $ 50, което е било доста скъпо в онези дни.

Проектираната лаборатория е имала за цел да запознае хората с радиоактивните материали, включително и уранова руда. Продуктът остава на пазара една година, след което е изтеглен от търговската мрежа.

Комплектът включва електроскоп, спинтарископ и камера Willson. 

Освен това в набора от опити се наблюдават  три вида източници на йонизиращи лъчения (алфа, бета и гама), които прозводителят ги нарича ​​"ядрени райони".

Използвани са специално изградени модели на молекули, а самите опити са описани най-подробно в  един кратък наръчник по ядрена физика. 

Един от авторите на ръководствата е бил генерал Лесли Гроувс, лидер на група от ядрени физици, участващи в създаването на първата атомна бомба.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения