Най-интересните забележителности в Крит


Най-посещаваните забележителности в Крит

Въпреки, че забележителностите на Крит са част от атракциите в Гърция, този голям южен остров си има свой облик, характерен за средиземноморието. Това най-вече се усеща в средиземноморската кухня, малките скалисти плажове и кристално чистата, но много солена морска вода. Климатът е мек влажен средиземноморски, с горещо лято и мека зима.

 

Най-интересните забележителности в Крит

Населението на остров Крит е малко над 600 000 жители, които живеят предимно в големите градове Ираклион, който е столицата на Крит, градовете Ханя, Перама, Ретимно и Йерапетра. Най-популярни туристически забележителности на Крит са историческите дворци Гортис, Фестос и Кносос, крепостта в Ретимно, планинското дефиле Самария и изключително интересните пещери, които за радост са над 3000. Посетете една от най-забележителните и интересни пещери Сфендони.

Ако се разходите в пещерата ще видите много сталактити и сталагмити, които образуват интересни форми наподобяващи хора и животни. Според древногръдските легенди именно тук богинята Рея ражда Зевс. Пещерата Сфендони се намира близко до Ретимно.

Топ 10 забележителности в Крит

Вторият по значение град в Крит е град Ханя. Тук се усеща венецианско присъствие, тъй като в миналото Венеция за кратко е владеела острова. Град Ханя е разположен в западната част на острова, а около него има доста забележителности на Крит, като например дефилето Самария, единственото сладководно езеро и уникален за тази част на света плаж с розов ситен пясък. Град Ханя предлага на своите гости спокойствие и уют, малки тесни улички от двете страни, на които има ниски къщи построени във венециански стил.

Исторически забележителности в Крит

Други забележителности на Крит са неговите красиви плажове – предпочитано място за туристи търсещи тишина и спокойствие от големият град. Водата е приятна за къпане почти през цялата година, а Chania creteнай-предпочитаните плажове са в Ираклио, Ханя, Ласити и Ретимно. По крайбрежните алеи има доста удобни ресторанти и заведения с вкусни местни специалитети. Вечерите са прохладни, а дискотеките не са много шумни. В залива Мирабела е разположен остров Спиналонга, също интересен за посетителите с уникална атмосфера и останки от древна римска крепост.

До него се стига само с кораб от брега на остров Крит. Между градовете Ираклион и Ханя се намира град Ретимно, който е разделен на стара и нова части. Старата част на Ретимно е в центъра на града и характерно за нея са тесните калдъръмени улици украсени с много цветя и зеленина, които придават неповторима атмосфера. Разходете се безцелно и спокойно в града и ще забравите за времето, че съществува. Най-голямото разнообразие на забележителности в Крит е столицата Ираклион.

Тук са събрани най-много исторически останки от цивилизациите населявали острова пред хилядолетията. Посетете крепостта Кулес – символ на Ираклион, фонтана Морозини и архиелогическият музей. С други думи ако искате обстойно да се насладите на всички забележителности в Крит е най-добре да си наемете кола, защото това приказно място има какво да покаже на любознателният посетител.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения