Как са се появили пръстените на Сатурн?


Какъв е произходът на пръстените на Сатурн ?

Kenap Робин  от Югозападния изследователски институт в Боулдър, САЩ, изрази теорията, че пръстените на Сатурн най-вероятно са се образували, когато голяма луна със скално ядро и ледена мантия по  спирала се е врязала в  зараждащата се планета, съобщава BBC News. Резултатите от проучването бяха представени на конференция  на  планетарните  науки в  Американското  астрономическо общество.

Как са се появили пръстените на Сатурн?

Според Робин Kenap, гравитацията смъква част от ледената  мантия  на Луната преди действителният  сблъсък. Основното предимство на тази теория е, че тя обяснява преобладаването на леда  в пръстените, което  е изненадвало, учените от десетилетия. Смята се, че пръстените се състоят от 90-95% лед, и наличието на камъни е от постоянното бомбандиране на микрометеори, обяснява  д-р Kenap .

Научно откритие на пръстените на планетата Сатурн

Чарлз Мъри от  Университетана Лондон, Великобритания- един от астрономите, работещи с космическата  сонда "Касини", заяви, че в момента има две теории за произхода на пръстените на Сатурн. Според една от тях, недалеч от Сатурн  се е разбила  на парчета  ледена  комета, а според друга, гравитационното поле на планетата е привлякла  малка  Луна. "Освен  това, тя трябва да бъде комета гигант, с радиус от няколкостотин километра, и в ядрото си трябва да има скала, за да може при самият сблъсък  да има въпросното съотношение „лед-скала”.

Сатурн  е  шестата планета  от Слънцето и втората по големина планета в Слънчевата система. Първи наблюдения е направил  през 1620  с телескоп, Галилей. Пръстените на планетата остават  уникални  до 1977 г., когато са открити макар и слабо  изразени  и около Уран, Юпитер и Нептун, но за разлика от пръстените на други планети, пръстените на Сатурн са много ярки. Те са с диаметър 250 000 км, като дебелината им е 1,5 км. Пръстените на Сатурн са плоски, в резултат от влиянието на двете  основни сили: гравитационна  и центробежната. Интересно е също, че пръстените на Сатурн  по време на съществуването си са  направили трилион  обороти, което е много по-вече  от самите спътници или на планетата около своята орбита.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения