Интересни забележителности в Долината на Смъртта


Интересни забележителности в Долината на Смъртта

Интересни забележителности в Долината на Смъртта, част от едноименния национален парк в източна Калифорния. Името и е възникнало в следствие на многото изчезнали хора в този район. Разбира се това е силно преувеличено, защото в миналото не са били построени пътищата и най-вероятно е имало няколко загинали. Повечето са умрели от липса на вода, тъй като този район на Земята е безводен.

Нека обаче насочим нашето внимание към интересните забележителности в Долината на Смъртта. Преди 10 000 години по тези места е имало две големи езера. Езеро Panamint и езеро Manly. Тези езера са били плитки, но са доставяли прясна вода на индианците саратога.

 

Интересни забележителности в Долината на Смъртта

Първият туристически обект в Долината на смъртта е долината Badwater.  Разположена е на 86 m под морското равнище и ако го погледнете отдалеко,  ще ви се стори, че е покрита със сняг. Преди 3000 години тук е имало плитко езеро, което се е изпарило от високата температура и е оставило на дъното отлагания от сол.

Mesquite Sand Dunes, най-известните в Долината на Смъртта. Дълбочината на пясъка е около 50 метра и са истинска атракция за туристите, защото тук са снимани сцените на Междузвездни войни. От всички страни Mesquite Sand Dunes са заобиколени с планини.

Забриски пойнт, това е местност в Долината на Смъртта кръстена на името на Christian Brevoort Zabriskie, който през XX век е бил вицепрезидент на компания добиваща боракс тук. Липсва каквато и да е растителност в този район, защото земята е ерозирала за да образува красиви образования – виж снимката.

Кратерът Ubehebe е застинал вулкан в близост до Cottonwood Mountains. Широчината ми е около един километър, а дълбочината 230 метра. До дъното на кратера, който се е образувал от хидровулканична експлозия се достига по тясна пътека. Тя е покрита с вулканична пепел, която се е образувала от ерозията.

Въглищните пещи са се използвали през 19 век за добиване на дървени въглища. Тъй като не е било икономически изгодно това, са били закрити. 100 години по-късно, индианците навахо са ги възстановили, за да станат туристическа атракция в Долината на смъртта.

Мозаечният каньон се намира в северозападната част получен от блокове доломит.  Проломът е тесен, но приятен за разходка. Преди милиони години водата е успяла да направи това чудо на природата толкова гладко полирано. В помощ на водата се добавя и процесът ерозия за да се образува това стъпаловидно дъно.

Пистовият плаж , това е обширна напукана от горещината равнина, по която се движат големи камъни. Zabriskie-Point-Death-ValleyТакъв феномен има и на други места на Земята. Учените са озадачени как става това триене, като една от версиите е че вятъра избутва камъните, когато преди това е валял дъжд. Разбира се това изместване е едва забележимо. Друга версия е магнитното поле на Земята да въздейства така че камъните да се движат.

Salt Creek – солено езеро, което е почти пресъхнало, но е останало слой пясък примесен със сол.

Връх Данте е много емблематично място в Black Mountains. Върхът е висок 1700 метра и когато туристите го изкачват пред тях се открива невероятна гледка към централната част на Долината на смъртта.

Дяволското игрище за голф е съставено от солена тиня, която е засъхнала преди 3000 години. От атмосферните влияния , най-вече вятър и дъжд се формират остри ръбове наподобяващи сталактитите в пещерите. Както казват местните хора, само дявола може да хареса това мистично място в Долината на Смъртта. Надяваме се че ви хареса нашата статия за интересните забележителности в Долината на Смъртта.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения