Интересни забележителности на Хива Оа


Интересни забележителности на Хива Оа

Интересни забележителности на Хива Оа, вторият по големина остров от Маркизките острови. Населението му е около 2200 души, а вулкана Temetiu е най-високата точка 1200 метра. На този остров са живяли и погребани френския художник Пол Гоген и писателя  Жак Брел. Тук се намират също така най-големите склуптури от дърво и камък "tiki".

 

Интересни забележителности на Хива Оа

Те свидетелстват за общата култура между полинезийците и маорите. Релефа на остров Хива Оа е планински със стръмни скали и вулканичните планини. Дълбоките ридове и врязаните изолирани долини са подходящи за някои видове ендемични растения и животни. За разлика от повечето полинезийски острови, които са защитени от коралови рифове тук такива няма.

Големите вълни се бият директно в скалистите брегове. Единствено няколкото дълбоки заливи са защитени за корабите и другите плавателни средства посещаващи острова. С изключение на летището, което е асвалтирано, всички останали черни пътища са доста стръмни и трудни за преминаване. Те свързват всички населени места в региона. 

Залива Taha Uku е специално построен и пригоден за по-големи кораби да акостират на остров Хива Оа. Съвсем близо се намира по-малък остров Tahuata само на 3 км. Канала между тях се нарича Canal de Bordelais. Температурите в Хива Оа са стабилна през цялата година, защото острова се намира в близост до екватора.

Вали твърде рядко за тази част от Пасифика и поради тази причина селското стопанство е слабо развито. Преди 100 години тук са живяли около 10 000 французи, които в момента са около 60 човека. Повечето са измрели от болести . Посетете мястото където е живял Пол Гоген.Hiva-Oa-landscape

Стаята, в която е рисувал художника все още мирише на бои. Гробът му е твърде безличен, няколко подредени камъни, които дори не са надписани. Интересното е,  че ако на всеки два три дни не се почиства мястото , гората го поглъща напълно. Уникалната природа е причина американския вариант на Сървайвър да се проведе именно тук.

Острова е посещаван също от Джейм Кук  и американският писател Херман Мелвил, които са били възхитени от красотата на Хива Оа. Тази красота заема достойно място до остров Таити. Със сигурност си заслужава един ден да бъде посетен макар и за една незабравима семейна почивка.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения