Перу – свещената долина, езерото Титикака и Невадо Мисми


Перу и природни забележителности на Андите

Свещената долина за инките, е несъмнено важна област на местообитание. Нейният приятен климат и плодородни равнини правят благоприятна комбинация на живеене за високите Анди. От тук минава и един от пътищата към джунглата и именно по тази причина в района има доста селскостопански култури, които виреят в тропическите низини.

 

Перу – свещената долина, езерото Титикака и Невадо Мисми

Свещената долина (Sacred Valley) служи като буферна зона, защото защитава град Куско от набезите на антите , свирепи племена от  джунглата, които от време на време нахлували в планините.  В наши дни Свещената долина  си остава голям  земеделски район предоставящ   голяма част от своята продукция, като като царевица, плодове и зеленчуци на град Куско.

Езерото Титикака и инките

В миналото Титикака е било свещено езеро на инките. И до сега по крайбрежието му има племена, които пазят вековните традиции в занаятите и фолклора. Прадедите им са построили Тиахуанако - вечният град и според легендата във вените им тече черна кръв. Занимават се основно с риболов, като лодките им са във вид на салове от тръстика. В близост до водата местните хора отглеждат и зеленчуци.visoki varhove v Peru

Титикака е едно от най-големите високопланински езера в света. При бурно време се образуват вълни големи колкото в морето. Затова то е известно още като континентално вътрешно море. Температурата на водата е около 12 градуса защото е на висока надморска височина и е дълбоко 300 метра. Заради глобалното затопляне водата в езерото е намаляля драстично и това нанася непоправими вреди на флората и фауната в района.

Невадо Мисми - гигантски връх в Андите

Намира се в рамките на Перу и достига височина от 5597 метра. Структурат аму е вулканична, а ледниците по склоновете му са източник на вода за река Амазонка. На  160 км западно от езерото Титикака е разположен  Невадо Мисми и на  700 км югоизточно от Лима. nai-golqmoto ezero v peruПриродните забележителности в планината са много.

Може да се видят дори и южноамериканските камили guanacos, които са почти на изчезване и неопитомена камила – vicunas. Първият европеец покорил върха е Жан-Мишел Кусто (Jean-Michel Cousteau) през 1983 г. Той открива че именно ледниците на Невадо Мисми захранват най-голямата река в света Амазонка.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения