Бой с петли в Англия


Кой е „кралският спорт”?

В различни времена този термин се е използвал за надбягване с колесници, рицарски турнири, лов със соколи, бочия, поло и напоследък за конни надбягвания.И все пак през последните 2000г. има един „спорт”, който най-често е бил окачествяван като „кралски”,  и това е боят с петли.

Бой с петли в Англия

До забраната му през 1835г. боят с петли е бил английският национален спорт, във всяко село е имало поне една арена. Участвали са всички-от кралските особи до учениците. Дори в Уестмистърският дворец и на Даунинг Стрийт е имало арени за бой с петли. На Сирни заговезни момчетата можели  да носят своите петли в училище и срещу такса от едно „петльово пени” да ги включат в боевете за деня.

Никой не знае кога староанглийският боен петел е пристигнал в Англия. Съществува легенда, че финикийски търговци са ги донесли, но по вероятно е те да са пренесени дори още от племената от желязната епоха, които идвали от изток. Юлий Цезар бил впечатлен от факта, че британците развъждат птици за бой а не за ядене.Староанглийският боен петел е всепризнат като най-агресивното от всички пернати.

Конкуренцията между гледачите също била много ожесточена. Рецептите за „специален хляб”, който вдъхва кураж, били пазени ревниво, макар че масовата практика била да се топи хлябът в топла урина. На петлите били отстранявани гребенът и обиците, но на краката им били закрепвани стоманени шпори. Добрият гледач няма да се замисли ако трябва да почисти ранената глава на своя петел, да я пъхне в устата си и да изсмуче кръвта от раната. Надбягванията и боят с петли често се провеждали заедно, тъй като и на двете можело да се залага.

Някои родословия са легендарни. Белите петли на доктор Белси от Честър били известни с „чеширската лудост”- внезапен изблик на смъртоносна злоба, настъпваща точно когато петелът изглежда вече победен.  Боят с петли все още е разрешен в Луизиана и Ню Мексико и се разглежда само като „простъпка” в 16 други щата.

Петел се нарича всяка мъжка птица на възраст над една година, преди това си е просто пиле. Някои извесни изрази, които всъщност произлизат от „кралският спорт”, са подвивам опашка, „вдигам бяло знаме(перо)”, „излизам с  чисти крака”, „добре обут”(което първоначално означавало с добри естественни шпори) и др.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения