Когато шофирате не слушайте радио


Опасно ли е слушането на спортно предаване по време на шофиране???

Екип  учени от изследователската  лаборатория по Транспорт, Обединено кралство установи, че когато  водачите  слушат спортните програми на радиото са  не по-малко застрашени   от колкото  когато карат  в нетрезво състояние, съобщава  Daily Mail.Рискът се увеличава, когато водачът се вълнува от изхода на мача, дали поради финансови причини или поради емоционални ангажименти за някои играч или отбор.

Когато шофирате не слушайте радио

В такива случаи, скоростта на реакцията на шофьора се забавя с 20% в сравнение с нормалната. При движение със скорост от 112 km / h едно такова разсейване може да добавите цели шест метра спирачен път.В такъв случай  водачът се затормозява с  10% повече, отколкото ако е изпил  допустимата доза алкохол в Обединеното кралство, което представлява 80mg/100mg. Проверката  показа, че когато водачите  слушат  спортни коментари по радиото се случват с  50% по-сериозни злополуки, отколкото, когато водачът  не си  отвлича  вниманието.

Лоши навици при шофиране

Освен това,  водачите обикновено са наясно, че стресът и разсейването при возенето на  деца намалява  безопасността на движение, но когато те слушат спортни коментари, шофьорите не осъзнават, че тяхната концентрация по радиото също оказва влияние върху безопасността при шофиране. По-специално, в този смисъл по време на остри  моменти от играта, като дузпа във футбола например. Изследователите препоръчват ,в такива случаи да се паркира и изчака, докато този   вълнуващ момент  отмине. По време на експеримента учените анализират реакциите на 18 души (9 мъже и 9 жени) на възраст от 25 до 45 години.

Доброволците получиха задача да слушат по време на шофиране репортаж за състезание по надбягване с коне, а преди това те бяха поканени да познаят кои коне ще са в  топ пет. Беше им обещано за всяка позната позиция да се плати 1.5. £ . Учените се надяват да привлекат вниманието на това проучване в  скритата  опасност за шофьорите и по този начин се намалят  броят на произшествията. Следва да се отбележи, че спортните програми - и по радиото и по телевизията - са опасни не само за шофьорите.

Учени от "Лудвиг-Максимилиан университет в Мюнхен , Германия, след подробно изследване на влиянието на Световното първенство по футбол през 2006 г. върху здравето на немски фенове стигнаха до заключението, че футболен мач може да доведе до инфаркт. Те смятат, че в деня на мача на  любимия  отбор, вероятността от инфаркт на запалянкото се увеличава с 3 пъти. Учените  проучиха статистиката за  всички случаи на лечение в лечебни заведения във всеки от седемте дни, когато отборът  на  Германия играе в сравнение с останалите  242 обикновени дни през 2003, 2004 и 2006 година.

Всички дни, когато немския отбор играе, броят на случаите на  проблеми със сърцето се увеличилил  значително в сравнение с останалите  дни.Най-голям брой тежки случаи са се случили на 30 юни 2006 г., когато Германия побеждава Аржентина с дузпи. "Основният фактор за стрес не е плод на играта - отбелязват авторите на изследването – а  драмата, напрежението  и наличието на опасни моменти, като например поредицата от дузпи.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения