Интересни факти за тениса които трябва да знаете


Интересни факти за тениса които трябва да знаете

Интересни факти за тениса които трябва да знаете за да се влюбите в тази красива игра. Думата тенис се свързва с един от най-интригуващите и гледани спортове в света вече много десетилетия. Започвайки от пионери в тениса, като Род Лейвър, преминавайки през играчи, като Андре Агаси и стигайки до маестрото Роджър Федерер, този спорт определено има не малко легендарни играчи. От друга страна, женския тенис също е дал много на спорта, като едни от най-успешните тенис звезди изобщо включват имена, като Мария Шарапова, Щефи Граф и сестрите Уилямс.

 

Интересни факти за тениса които трябва да знаете

За момент обаче ще оставим бляскавите успехи на най-добрите тенисисти настрана и ще се концентрираме върху 4-те изключително интересни факти за тениса, които си струва да знаете!

Виковете на Мария Шарапова са по-шумни от самолет

Взеизвестно, е че по време на мач тенисистите често викат, пъшкат или при жените издават по-пискливи звуци поради интензитета и натоварването, на което са подложени. Съответно, една от най-добрите тенисистки изобщо Мария Шарапова, която наскоро сложи край на своята изключително успешна професионална кариера в тениса е и една от най-шумните на корта.

Писъците на Шарапова, които са записани по време на мач са отчели зашеметяващите 101 децибела, което е по-шумно от мотор, моторна косачка и дори малък самолет при приземяване. От друга страна, това е също толкова шумно колкото и линейка с включени сирени.

Формата на корта е била различна в зараждането на тениса

В началото, тениса на трева се е играел на корт във формата на пясъчен часовник, като мрежата е била висока цели 146 сантиметра. За справка, това е повече от височината на мрежите, които се използват в днешни дни, като те са високи 91 сантиметра в средата и малко повече от 1 метър в краищата.

Правоъгълната форма, с която всички вече сме свикнали всъщност навлиза през 1875 година. Това се случва по време на легендарния турнир от големия шлем Уимбълдън, като поглеждайки към конкретните тенис залагания за победител на Уимбълдън 2021 ще видим, че Новак Джокович е с най-добър коефициент (2.50).

Жълтите тенис топки са използвани за пръв път през 1986 година

Всъщност, идеята за използването на жълти тенис топки датира от 1972-ра година, като основната причина за избора на този цвят, е че жълтото се вижда по-добре на черно-бели телевизори. Преди това предложение са били използвани бели топки, които определено не са били оптимален избор за наличната телевизионна технология по това време.

Все пак, през 1986-та година жълтите топки са официално използвани за пръв път в тениса. Това се случва на турнира Уимбълдън, който е най-успешен в кариерата на маестрото Роджър Федерер, за който наскоро стана ясно, че е най-влиятелен сред професионалните тенисисти.

Топката е в игра около 20 минути в един средностатистически тенис мач

Хората, които са почитатели на тениса със сигурност са запознати със стандартната продължителност на един тенис двубой. Това обикновено е около 2 часа, а големите пет сетови трилъри достигат дори и до 5 часа. Но това изобщо не означава, че топката е в игра през цялото време.

Всъщност, тенис топката е в игра (с други думи в движение) само около 20 минути от един типичен мач с продължителност от около 2 часа и половина. 

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения