Юсейн Болт отново олимпийски шампион


Нов олимпийски рекорд на Юсейн Болт в Лондон

Юсейн Болт отново спечели спринта на 100 метра  на олимпиадата в Лондон. Макар, че това му се отдаде доста по-трудно отколкото преди 4 години в Пекин. Резултата му е 9.63 секунди и е нов олимпийски рекорд.

 

Юсейн Болт отново олимпийски шампион

Ямайската звезда беше по силен във втората половина от разтоянието, където взе комфортна преднина пред догонващият го Йохан Блейк. Трети завърши Джъстин Гатлин с 9.79 секунди. Това беше много важно бягане за Юсейн Болт, тъй като при един евентуален провал щеше да има отлив от рекламните му договори.

Не е тайна,  че  Юсейн Болт печели от реклами по 20 милиона долара годишно, но като цяло лекоатлетите са доста ниско платени в сравнение с звездите от НБА или футболистите. Болт прави изключение, тъй като държи рекордите на 100 и 200 метра, а и е доста атрактивен на пистата.

Интереса на хората към него е много голям и поради тази причина е доста търсен от водещите фирми по света за реклама. Спринтьорът се нарежда на 63 място сред най-високо платените спортисти в света. Юсейн Болт взема средно с 20 пъти повече пари от средният лекоатлет за една година.

Puma преподписа през 2010 г. нов договор с Болт на стойност 9 милиона щатски долара годишно. Други спонсори са часовниците „Hublot” и „Virgin Media”. „Visa” също сключи договор с ямайският спортист, като заля с билбордове цяла Европа преди и по време на олимпиюадата включително и в самият Лондон.Usain Bolt

Ето и някои цифри за паричните възнаграждения, които получават атлетите на големите първенства. Наградният  фонд в леката атлетика е сравнително нищожен. Спортистите се състезават всяка година в Диамантената Samsung лига, която се състои от 14 състезания по целия свят. 

Победителите на отделните дисциплини получават по $ 10,000 в края на годината, а първенецът на всички състезания печели $ 40.000. Първо място на  Световно първенство е на стойност $ 60,000, а световните рекорди носят бонуси на стойност $ 100,000. Болт обикновено участва в 7 -  8 състезания, като получава допълнителни бонуси от спонсорите, в зависимост от броя участия.

Едно е ясно, там където се появи – продажбите скачат в пъти. Заради това и организаторите не се скъпят да му дават между $ 200,000 и $ 350 000. Болт е на най-добре платеният спортист в историята на леката атлетика, но в сравнение с Тайгър Уудс в голфа и Майкъл Джордан в баскетбола хонорарите са му незначителни.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения