Всичко от света на спорта


Нов олимпийски рекорд на Юсейн Болт в Лондон

Юсейн Болт отново спечели спринта на 100 метра  на олимпиадата в Лондон. Макар, че това му се отдаде доста по-трудно отколкото преди 4 години в Пекин. Резултата му е 9.63 секунди и е нов олимпийски рекорд.

 

Ямайската звезда беше по силен във втората половина от разтоянието, където взе комфортна преднина пред догонващият го Йохан Блейк. Трети завърши Джъстин Гатлин с 9.79 секунди. Това беше много важно бягане за Юсейн Болт, тъй като при един евентуален провал щеше да има отлив от рекламните му договори.

Не е тайна,  че  Юсейн Болт печели от реклами по 20 милиона долара годишно, но като цяло лекоатлетите са доста ниско платени в сравнение с звездите от НБА или футболистите. Болт прави изключение, тъй като държи рекордите на 100 и 200 метра, а и е доста атрактивен на пистата.

Интереса на хората към него е много голям и поради тази причина е доста търсен от водещите фирми по света за реклама. Спринтьорът се нарежда на 63 място сред най-високо платените спортисти в света. Юсейн Болт взема средно с 20 пъти повече пари от средният лекоатлет за една година.

Puma преподписа през 2010 г. нов договор с Болт на стойност 9 милиона щатски долара годишно. Други спонсори са часовниците „Hublot” и „Virgin Media”. „Visa” също сключи договор с ямайският спортист, като заля с билбордове цяла Европа преди и по време на олимпиюадата включително и в самият Лондон.Usain Bolt

Ето и някои цифри за паричните възнаграждения, които получават атлетите на големите първенства. Наградният  фонд в леката атлетика е сравнително нищожен. Спортистите се състезават всяка година в Диамантената Samsung лига, която се състои от 14 състезания по целия свят. 

Победителите на отделните дисциплини получават по $ 10,000 в края на годината, а първенецът на всички състезания печели $ 40.000. Първо място на  Световно първенство е на стойност $ 60,000, а световните рекорди носят бонуси на стойност $ 100,000. Болт обикновено участва в 7 -  8 състезания, като получава допълнителни бонуси от спонсорите, в зависимост от броя участия.

Едно е ясно, там където се появи – продажбите скачат в пъти. Заради това и организаторите не се скъпят да му дават между $ 200,000 и $ 350 000. Болт е на най-добре платеният спортист в историята на леката атлетика, но в сравнение с Тайгър Уудс в голфа и Майкъл Джордан в баскетбола хонорарите са му незначителни.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения