Сънотворно с последствия при бременност


Сънотворно с последствия при бременност

През 1961г. в Германия се появли необяснимо голям брой новородени с увреждания. Правело впечатление колко много деца се раждат със закърнели крайници, някои нямали уши или крайниците били скъсени.

Сънотворно с последствия при бременност

На 18-ноември 1961г. детският лекар Видукинд Ленц за първи път обърнал внимание по време на семинар в Дюселдорф, че е възможно да съществува връзка между уврежданията и приема на приспивателното ,,Талидомид” (,,Контерган”) по време на бременност.

Опасни хапчета за бременни жени

Непосредствени след изказването на Ленц се обадили стотици майки, родили деца с тежки увреждания.

Всички по-нататъшни анкети и проучвания показали, че майките са вземали по време на бременността успокоителното и приспивателно средство ,,Контерган”.хапчета за бременни жени

Вредни лекарства за бременни жени

Лекарството се рекламирало като средство с малко странични действия, затова много лекари го препоръчвали по време на бременост.

На 1 октомври 1957г. ,,Талидомид” се появява на германския пазар.

При опити в животни и в редица тестове с 300 пациенти не били наблюдавани значителни странични действия. От 1957г. до 1961г. лекарството било продадено на около пет милиона души, като само в Германия редовно го приемали около 70 000 пациенти.

При фирмата-производител ,,Хеми Грюнентал” почти нямало постъпили оплаквания за странини действия.Когато през 1961г. някои пациенти съобщили за сърбеж при по-продължителна употреба, фирмата веднага наредила ,,Contergan”, която досега се продавал свободно, да се дава само с рецепта.медикаменти за бременнимедикаменти за бременни

Но лекарите продължили да го изписват, тъй като в сравнение с медикаментите с подобно действие като използваните и до днес барбитурати-продължавали да го смятат за безобиден.

След по-нататъшни изследвания и проучвания в Германия били регистрирани общо 2 625 едца с увреждания вследствие на употребата на ,,Контерган”.

През май 1968г. в Аехен започнал съдебен процес за причиняване на смърт по небрежност.

Съдът признал ,,Талидомид” за причина за телесните увреждания, но не произневсъл присъда.

През декември 1970г. процесът бил спрян-срещу изплащане  на обезщетения на жертвите.бременност и лекарства

Впоследствие се стигнало до промени в Закона за лекартствата и изостряне на изискванията за тестване на лекарствени средства, които оттогава преминават сериозни клинични тестове и опити с животни, преди да бъдат допуснати на пазара.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения