Сирни заговезни или прошка


Сирни заговезни или прошка

Сирни заговезни или прошка, това е времето преди Великден или по-точно седем седмици преди най-големия християнски празник. На този ден за последно се ядат месни яденета и се иска прошка от роднини и приятели.

 

Сирни заговезни или прошка

Разбира се това е символичен жест, с който се показва уважението към ближния и още един начин да се съберем заедно на масата. Трапезата трябва да е изпълнена с питки, баница, яйца, халва, риба и ядки. Тези продукти са се утвърдили с времето, макар че през последните години има допълнителна храна без която не можем. Църквата отбелязва подобаващо това събитие със служение за опрощение греховете на миряните.

Важното е прошката да е взаимна и да не е формална, както младите я приемат.  Според традицията вечерта младите семейства се събират в дома на родителите си за да направят т.нар. „заговяване“ или с други думи обилно хапване на всичко, което е на масата.

Точно на Сирни заговезни децата се радват на завързването на парче бяла халва на конец. Започва едно щуро въртене на тази сладка хапка, докато някой малчуган не го хване с уста, без помощта на ръцете си. Емоцията е голяма, защото това не е лесно занимание.

Конеца трябва да е червен и след тази олелия, бабата го запазва, защото според поверието с него ще трябва да лекува малките агнета. По селата има и друг обичай да се пали огън с мамул от царевица и да се прескача от момчета и ергени. За жалост през последните десетилетия, постепенно този празник се размива във времето.

Причините са много и няма да ни стигне мястото за писане на всичките. Важното е да се знае че от тази дата започват великденските пости. Обикновено траят 40 дни, за да дойде Великден. Тогава е време за украсим стаята на дома с великденска декорация.

Но до тогава има цели пет седмици и половина, затова дерзайте. Важно е какво е в душите ни, а не какво има в джобовете. Нека оставим материалните неща на второ място, защото любовта към ближния е най-важна, както и да обичаме себе си.

 

 

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения