Билкова козметика през пролетта и лятото


Билкова козметика начин на приготвяне и съхранение

Билкова козметика през пролетта и лятото е доста актуална през последните десетилетия, отличен бизнес за много фармацевтични компании. В миналото, а и сега много градински цветя и билки могат да бъдат използвани за направата на различни продукти на билкова основа.

 

Билкова козметика през пролетта и лятото

Разбира се това не е прост процес и трябва да се знаят съставките на всяко растение, за да не се получи неприятен резултат. Създаването  на собствени естествени шампоани за коса, лице, овлажнители, както и масла за тяло е ценно да знаете точно какво има в продукта, който сте направили. Ако питате мен, това е цяла наука (изкуство), която в миналото е била много актуална.

Да вземем например козметичните продукти, които са били използвани в древен Египет. Самите жени, са се мажели с парфюми, направени от накисването на есенции от билки и цветя на масла от сусам, шафран, бадем и зехтин. Същите масла и есенции използваме днес с малки подобрения разбира се. 

Древните гърци са смятали, че студеното мляко подпомага здравето на кожата, а богатите римляни са прекарвали много време в ароматни вани пълни с цветя и билки. През Средновековието вече е бил направен първият парфюм, а смес от варена лайка и мед е лекувала кожни дефекти. В някои страни дори събирането на растения и използването им за медицински и разкрасителни цели е било традиция, която се е предавала от поколение на поколение. Приготвянето на билков масажен крем е било много разпространено в миналото. Дори нашите баби и дядовци на село са знаели точните съставки за това лечебно средство.

При изготвянето на билкова козметика, винаги използвайте дестилирана или изворна вода, съда в който става процеса нека да е от неръждаема стомана или топлоизолиращо стъкло.  Да не се използва алуминий, мед или тефлонови тигани, тъй като техните химични свойства ще се отразят на крайния продукт.Билкова козметина за лятото

Съхранявайте готовите продукти в стъклени или пластмасови буркани и контейнери. В рецептите се дават  указания за всяка инфузия или отвара, прости начини за включване на билкови листа и цветя в козметичните препарати. Отвара се прави както бихте направили, билков чай. Сварете дестилирана или изворна вода в тенджера, свалете от огъня и добавете билките за 30 минути с капака на тенджерата. Спазвайте точно инструкциите за приготвяне на билковата козметика.

Внимавайте да не сте алергични към някой продукт. Проверката става най-лесно като намажете кожата си под мишницата, а после  изчаквате дали ще има ответен резултат. Всички готови продукти ги съхранявайте в хладилника до 1 седмица. Да изглеждате добре не е достатъчно само да използвате билкова козметика през пролетта и лятото. Добре би било да мислите позитивно, да давате любов и да получавате любов, да се срещате  с повече позитивни хора, които ще ви почишат положителните вибрации като цяло.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения