Силен шум повишава риска от сърдечна атака


Как влияе силен шум на здравето

Когато става дума за добро здраве, храненето с пресни, органични храни, физическата активност и психическото спокойствие са от съществено значение. Въпреки това, според проучвания на Световната здравна организация (СЗО ) и Съвместния изследователски център на Европейската комисия, тишината има също толкова ключово значение за доброто здраве.

 

Силен шум повишава риска от сърдечна атака

Резултатите от изследванията показват, че силният шум, причинен от силен фонов звук, шумни превозни средства, пренаселени градове или дори хъркането на партньора в спалнята, е свързан с повишаване на кръвното налягане. Това, от своя страна, води до фатални сърдечни атаки. Проучванията сочат, че 1,8% от инфарктите в Западна Европа като цяло и около 2,9% от сърдечните атаки в Германия могат да бъдат свързани с високите нива на шум. Констатациите показват, че германците са получили 133 115 инфаркта, като за 3860 от тях се смята, че се вследствие на силния шум. Над 2000 от тези 3860 души са починали.

Как да намалим силен шум около нас

Учените отбелязват нещо любопитно - че не е задължително човек да бъде буден, за да изпита нездравословните ефекти от шума. Според проучване, публикувано в European Heart Journal, въздушният трафик или шумът от транспортните превозни средства могат да повишат кръвното налягане, дори ако човек спи. В изследването са били включени 150 доброволци, които живеят в близост до големи европейски летища. Нещо повече - учените доказват, че шумът от въздушния трафик дори може да доведе до дългосрочна загуба на паметта и намаляване на способностите за четене с разбиране при малките деца.Loud-noises

Според Администрацията по трудова безопасност и здраве (OSHA), звукът при излитането на самолет надминава по опасност дори шума при рок концерти и от верижни триони. Увреждането на здравето, вследствие на високите нива на шум, има много проста причина. Силният шум вади организма от нормалния му ритъм и повишава сърдечния ритъм.

Здравето ни е свързано със силен шум

Един от начините да разберете дали сте в среда с нездравословно високи нива на шум е да наблюдавате нивото на тревожност. Когато някой се чувства нервен в близост до косачка, край телевизор със силен звук, или когато живее район с висок автомобилен трафик, това са издайнически признаци, че сърдечният му ритъм се покачва. Учените препоръчват няколко елементарни метода за намаляване на здравословния риск от високия шум - използването на шумоизолиращи слушалки, тапи за уши, специални ленти за уши, известни като наушници, или просто да се опитате да работите и живеете в селските райони, далеч от големите градове.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения