Някои съвети от Столетниците


Някои съвети от Столетниците

Знаете ли, че на Земята има около 500 души, които са на възраст над 110 години, поне такава е статистиката до момента. Цифрата на тези които са над 100 е доста по-голяма-около 100 000 души.

Един от търсачите на столетници,  фотожурналистът Джери Фрийдман е открил 50 от най-възрастните хора на планетата и докато прави снимки им е задавал въпроси около това как е преминал техният живот, вредни навици, хранене, пушене и т.н.

Някои съвети от Столетниците

От срещите си с тях Фрийдман прави изводи за това, че има доста сходни неща  в отношението им  към живота, които биха могли да разкрият тайната на дълголетието. Казано по-ясно, това означава, че трябва да се опитаме да се грижим по-добре за себе си, да сме активни и уверени в себе си, че нещата ще се получат.Ето и някои подробности, които  учените, дават за дълголетието:

Фактори оказващи влияние на продължителността на живота ни

- Гени: По-голямата част от столетниците са имали роднини , които са живели до дълбока старост. Учените напредват все повече в изследванията си относно  гените, които управляват дълголетието.

- Хранене: Съвсем малка част от  столетници са били някога с наднормено тегло. Ограничаването на храната забавя  процеса на остаряване. Правилното хранене има отношение иhundred-years_old-women към издържливостта на организма към стрес и така спомага за предпазване от редица болести, включително  заболявания на сърцето и рак.

Вредни навици в живота ни и как да се отървем от тях

- Тютюнопушене: Много малко от столетниците са пушили някога. Съвсем логично е след като природата ни е направила да дишаме кислород , а не пушек от цигари. Ново проучване показва, че пушенето и пълнотата ускоряват стареенето, защото увреждат вид хромозоми в организма, съдържащи ДНК. Тези хромозоми естествено намаляват с остаряването, като нормална част от този процес, а пушенето и наднорменото тегло ускоряват още...

- Стрес: Изследванията показват, че хормонът на стреса “кортизол” влияе негативно на имунната система, като увеличава риска от инфаркт, удар и други животозастрашаващи заболявания. Добрата обществена подкрепа намалява този риск, както и медитацията и молитвите, слушането на музика и масажът на тялото.

- Оптимизъм: Столетниците имат добро чувство за хумор и способност да поставят нещата в переспектива. Те също така имат много причини да живеят. Изследванията показват , че хора, които продължават да имат цели в живота, живеят по-дълго. Никога не е твърде късно да бъде започнато нещо ново. Целите и оптимизмът ще ви дадат причина да ставате всяка сутрин, ще ви помогнат да се чувствате в добро психическо и физическо състояние.

- Физически упражнения: Те също поддържат тялото и духа в добра форма. С остаряването здравината на костите и мускулите намалява, което води до редица проблеми. С редовни упражнения възрастните хора могат да натрупат мускулна маса и да заздравят костите си. Освен това физическите упражнения влияят за подобряване на настроението, тъй като спомагат за отделянето на ендорфин – вещество в мозъка, което влияе на доброто настроение.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения