Искатели да живеете по-дълго-миришете цветята


Искатели да живеете по-дълго-миришете цветята

Ароматотерапията използва ароматите в полза на здравето. Но колко това вещество, което е мимолетно и малотрайно помага на нас хората и как миризмата се отразява на човешкото тяло?  Науката е в самото начало и тайната е там някъде в бъдещето.

Искатели да живеете по-дълго-миришете цветята

Мириса започва в съзнанието

Почти 90% от информация за света получаваме чрез зрението, 8% чрез слуха (ушите). Делът на носа представляват само 2%. Всички  живи същества - от бактериите до растенията, насекомите и  животните - това споделяне на информация  за света става под формата на химически сигнали, миризми.
Отговорът на въпроса "Как точно тялото разграничават един вид миризма от друг и как се случва именно това?"

Оказало се, че обработката на информацията от миризмата не е ангажиран  носа и обонятелният орган, както е при животните, а целия мозък. С това откритие  американските учени Линда Бък и Ричард Аксел бяха наградени с Нобелова награда през 2004 г. за физиология и медицина.

Всеки рецептор от обонятелната система разпознава "своята"  миризма и я  изпраща като сигнал към мозъка. Мозъка обединява всички послания  в едно съобщение. Тук разбира се участват хиляди невронни клетки. Учените също така констатират семейство от гени, които са отговорни за работата на обонятелните рецептори.Как мирише болестта.

По-старите лекарите са успели да диагностицират много заболявания по техните характерни миризми. В съвременната медицина това вече не е от значение. Вместо това, тя се опитва да изясни ролята на миризми в развитието на някои заболявания, и техните възможности, за разлика от това, в лечението. Например, австралийските учени откриват, че нарушаването на обонянието може да вещае развитието на шизофрения.

Руски учени смятат, че има причинно-следствена връзка между миризмата и развитието на болестта на Алцхаймер - бичът на съвременния цивилизован свят. В опити с животни е доказано, че след отстраняването на обонятелния център в мозъка се  променят някои специфични за тази болест неща.Освен това, чрез миризмата на болно животно, то може да "зарази" роднините си. Експериментът се проведе с облъчени плъхове. Вкус и мирис на здравето.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения