Съвети за безопасност на детските играчки


Съвети за безопасност на детските играчки

Съвети за безопасност на детските играчки и как да разпознаем кои не са тествани за това. Както повечето родители знаят, не всяка играчка е подходяща за дадена възраст дете. Разбира се при най-малките деца е най-опасно и поради тази причина се изискват специални сертификати за европейския пазар.

 

Съвети за безопасност на детските играчки

Момчетата например са по-палави от момичетата, имат неизчерпаема енергия и затова е подходящо да се избират т.нар. тематични играчки. Това са например игри от типа направи си сам или детски оръжия. Момчетата обичат да се вживяват в различни анимационни герои или герои от комиксите. Това им трябва за да развиват своето мислене и въображение. Идеален вариант за подарък е например датата първи юни.

Тук изключваме разбира се рождения ден, който е тематичен и най-важен. Връщаме се за въпросните документи, които трябва да придружават всяка детска играчка. Нарича се Сертификат за безопасност на играчките EN71. Ако не ви покажат този документ не купувайте. Всяка играчка се тества за различни категории използване. Както е известно, най-малките деца са най-застрашени.

Те лапат играчката, искат да я счупят дори. Затова тя трябва да няма остри ръбове, да е боядисана с безвредни бои и лепилото да е безопасно. В противен случай детето се наранява или се появява алергична реакция. Затова производителите на играчки трябва да отговарят на определени критерии и да се сдобият с въпросния сертификат EN71.

Статистиката сочи, че за една година стават над двеста хиляди инциденти с играчки в Европа. Ако детето е по-голямо, най-добрият вариант е да се подари книга. Ако искате да подарите детска играчка на момиче, вариантите са много. За разлика от момчетата, момичетата са по-нежни, по-умни и по-страхливи. Разбира се има изключения от това правило, но това е друга тема.

Идеалният вариант за подарък е да насочим вниманието си към плюшените играчки. Но на първо място е куклата, защото в малката жена е заложено да е грижовна. Майчиния инстинкт се появява в ранна детска възраст, което е добре за детето. Добре е все пак да се спазват някои условия при купуването на каквато и да е детска играчка. Посещавайте само сигурни магазини, които приемат рекламации. Вярно че там е по-скъпо, но е сигурно. Купувайте играчки, на които има етикети за производител и сертификат CE.

Те са напълно безопасни и тествани. Не купувайте играчки от открити пазари тип „Битак“. Съобразявайте се с възрастта на детето и гледайте етикета за това. Следвайте инструкциите за сглобяване и разопаковане на продукта и уведомявайте търговеца за всичко, което буди у вас съмнение. Сигнализирайте на компетентните органи, ако има нередност.

В тази статия ви предупредихме за много неща, за които да внимавате, но не се притеснявайте чак толкова. Всичко е под контрол и нека усмивките греят на лицата на родители и деца.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения