Вярата в Бог помага да оцелеем


Вярата в Бог помага да оцелеем

Група от психолози, водена от Франко Bonaguidi  проведе проучване, според което вярата в Бог помага на пациентите да оцелеят  след трансплантация на черен дроб. Вероизповеданието не е от значение, но хората, принадлежащи към някаква религия оцеляват с  26% по-често.

Вярата в Бог помага да оцелеем

В изследването са участвали 179 пациенти, които са били оперирани в периода януари 2004 г. и декември 2007 година. Всеки от тях е  отговорил на въпросника, който включва въпроси за техните религиозни вярвания. Индикациите за трансплантация на черен дроб са вирусни хепатити (68%), алкохолни заболяване на черния дроб (17%) и автоимунен хепатит (7%). Установено е, че когато , пациентът чувства лична връзка с Бога по-лесно овладява болестта. По този начин редовната  молитва и посещението на  църква е изиграла голяма роля за възстановяването.

Учените също така смятат, че вярата в Бог помага да бъдат хората по-устойчиви в страданието си и така облекчават по добре  болката. Експеримент на тази тема се проведе в Оксфордския университет, Великобритания. По време на експеримента, изследователите провериха  12 католици и 12 атеисти  с магнитен  резонанс, и   докато те гледат  снимката на Sassoferrato изобразяваща Дева Мария, както и  картина на Леонардо да Винчи „Дамата с хермелина” на пациентите се въздейства с електрошок. Изследователите се надяват, че съзерцаването на лицето на Дева Мария ще стимулира религиозните чувства на вярващите,  а картина на Да Винчи е избрана, защото е подобна на творбата  на Sassoferrato и също  успокоява  зрителя.

Както заявиха след опита  католиците, лицето на Дева Мария ги кара да се  чувстват в безопасност. Освен това, след като разгледат картините  вярващите  усещат болка с  12% по-малко. А сканирането  на предния десен дял на мозъка им показа, че се задействат  активни невронни механизми за модулация на болката. При  атеистите положението на мозъчните импулси не показва видими промени.
Вярващите  хора могат да активизират части от мозъка, свързани с усещането за болка и  да мислят  за болката по позитивен начин. Психолога  Мигел Farias  гарантира, че подобен ефект на намаляване на болката може да бъде постигнат  и при  атеистите, ако им се даде възможност за гледане на образа на лице, за което те имат  положителни чувства.

Повечето хора смятат, че е възможно едновременно да се вярва в Бога и в еволюционната теория на  Дарвин. Според  друго изследване  проведено от Британския съвет , Великобритания, показва, че комбинацията от религия и наука няма нищо лошо.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения