Християните не знаят за история на религията


Християните не знаят за история на религията

Християните в САЩ знаят за религията  по-малко от атеистите и хората от другите религии, пише АФП като се позовава на проучване, проведено от Pew Forum on Religion and Public Life (форум за религията и обществения живот). Оказа се, че най-добрите отговори на  въпросите за историята и ключови фигури от световните религии отговарят атеисти и агностиците, следвани от евреи и мормони. Най-лошо от всички отговарят на протестантите евангелисти и традиционните католици. Средно, американците  отговарят  правилно само на половината от 32-те въпроси, свързани с религията.

Християните не знаят за история на религията

По-малко от половината от анкетираните (47%) са знаели, че Далай Лама е  лидер на будистите, и само 27% от участниците съобщават, че в Индонезия живеят основно  мюсюлмани. Не всички са били в състояние да отговорят на въпроса за историята на християнството. Само 71% от участниците са знаели, че Исус Христос се е родил във Витлеем, 63%  знаят правилно името на първата книга на Библията - Битие.

Имайте предвид, че знанието на руските граждани за религията са далеч назад дори и от тези резултати. Според проучване от ВЦИОМ през 2008 г., една трета от руснаците (33%) не могат да си спомнят или не знаят  библейските Десет Божи заповеди.

От десетте Божи заповеди, представени  на Моисей на Синайската планина, най-известните сред руснаците са:"Не убивай" (56%), "Не кради" (52%) и "Не прелюбодействай" (25%). По-малко  се помнят: "Почитай родителите си" (13%), "Не лъжи" ("Не лъжесвидетелствай против ближния си" - 10%), "Не се кланяйте  да идоли" (8%) и "Не пожелавай жената на ближния си "(7%). Най-малко  от всички запитани  са знаели за заповедите, свързани с почитането на Бога: "Не споменавай  името на Господа  напразно" (3%), "Бог е един" ("Да нямаш други богове освен мен" – 2%) и "Обичай ближния си" (15%), .

Интересно е също, че мнозинството от православните християни споделят , че са привлечени от религията, защото  искат да се присъединят към вярата на предците си, вярват в  нравствения  идеал  или искат да намерят утеха от трудностите на живота. Въпреки това само 17% от руснаците смятат, че религията е въпрос на лично спасение и общение с Бога. За по-голямата част от анкетираните (39%), религия е национална традиция, 26% виждат смисъла му в осъществяването на добрите нрави, а за 21% - това е част от световната култура и история. Само 10% - спазват  ритуалите на църквата.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения