Религия


Най-посещаваните забележителности в Тунис

Историческите забележителности в Тунис са водещи в туристическата индустрия на тази малка, но красива страна. Те се намират най-вече по крайбрежните райони на Средиземно море, където е най-добре развита инфраструктурата на държавата. 40% от площта на Тунис е пустинята Сахара, която е слабо населен район, а плодородните земи са в между планинските райони в северната част.

 

Други интересни забележителности в Тунис са средиземноморските острови Галит, Джерба и Керкенна. Именно тук туризмът е най-развит от гледна точка на луксозни курорти и други крайбрежни атракции. Нашата туристическа обиколка започва с Ел Джем, бил е римски град в централен Тунис с и най-известната туристическа атракция е колизеум за гладиаторски борби, втори по големина в света след Колизеума в Рим. В близост до него има исторически музей с интересна колекция от римски мозайки. Друга интригуваща забележителност в Тунис е град Матмата. Представлява селище, където хората колкото и странно да ви звучи живеят в жилища изкопани в земята.

Най-важните забележителности в Тунис

Именно този факт през 70-те години на миналия век вдъхновява сцените на филма „Междузвездни войни” и от тогава до сега стотици хиляди туристи идват тук за да се уверят в съществуването на този мистериозен град. Нашата разходка продължава към град Дуга – в миналото римски град със добре запазени уникални за времето си архитектурни сгради, които дават визия как е изглеждал като цяло един средно статистически град в римските провинции. В момента са запазени 3 римски бани, 12 римски храма, мавзолей и театър. Интерес за туристите представлява Картагенската кула висока 21 метра , построена на три нива. Украсата на тази tunisia matmataисторическа забележителност в Тунис е много впечатляваща, заради конниците в средната част и барелефите в долната част на постройката.

Природни забележителности в Тунис

Друга забележителност в Тунис в средиземноморската част  е остров Джерба (Houmt Souk) – изключително колоритен град, запазил културата и бита си през хилядолетията. Доказателство за това е синагогата Гриба, която е на почти 2600 години. Столицата Тунис също не я пропускайте. Тук може да видите голям брой исторически забележителности – мавзолеи, джамии, дворци и фонтани от гръцко и римско време. Посетете Дар-ал-Бей - Двореца на бея, дворец на Хафсидите и музея Бардо. Нашата кратка разходка завършва с град Кайруан – най-старият град в Тунис и свещен град за мюсюлманите. Най-известната сграда в града е джамията Сиди Угба (Sidi-Ugba). Огромното значение на тази постройка е от 7 век когато навлиза исляма като основна религия в страната.

Разходете се по малките улички на града и разгледайте какво предлагат уличните търговци. Пазаренето е винаги задължително. За любителите на еко туризма предлагаме малка разходка в националния парк Ичкеул. Представлява едно огромно езеро с вариращо ниво на водата в североизточната част на Тунис. Езерото Ичкеул е едно от малкото езера които са се запазили в Тунис, тъй като в страната има недостиг на питейна вода. Въпреки това тук се срещат много мигриращи птици, някои от които са застрашени видове. Най-подходящото време за посещение в парка е април – октомври.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения