Защо маратонът е дълъг 42км и 195м?


Защо маратонът е дълъг 42км и 195м?

За удобство на английското кралско семейство.

На първите три модерни Олимпийски игри маратонът бил провеждан на растояние около 42километра, като всеки път растоянието било различно.

Защо маратонът е дълъг 42км и 195м?

 През 1908г. Олимпийските игри били проведени в Лондон и стартовата линия на маратона била поставена пред един прозорец на Уиндзорския замък, откъдето половината от кралското семейство можела да гледа, докато другата половина на семейството очаквала състезателите в кралската ложа на стадион ,,Уайт Сити”.

Маратонско бягане 42км. 195м.

Разстоянието било точно 42 195 и станало стандартната дължина на маратона оттогава нататък. Традицията за 42-километровото бягане започва от гръцкия вестоносец Федипид,бягане маратон който пробягал разстоянието от град Маратон до Атина, за да съобщи за победата на атиняните над персите през 490г. пр.Хр. Според легендата той успял да каже само ,,Ние победихме!” и умрял от изтощение. Тази легенда е епична, но не е много достоверна.

Известни маратони по света. История на състезанието.

Много малко маратонци умират след финала на бягането, а професионалните древногръцки вестоносци са били тренирани да пробягват двойно по-големи разстояние. В този вид легендата се появява за пръв път в трудовете на римския историк Плутарх (45-125), около 500 години по-късно.

Според него вестоносецът се казвал Еукъл. Изглежда, Плутарх е бил заблуден от много по-стария разказ на Херодот, който е роден само шест години след самата битка и чийто разказ е най-близък до съвременната версия.

Според Херодот Федипид бягал от Маратон до Спарта (246км),маратонско бягане за да помоли за помощ за отбиване на нападението на персите. Спартанците обаче били заети с техния религиозен фестивал, така че те трябвало сами да се справят с персите. Те спечелили разгромяваща победа, като загубили 192души срещу 6400 на персите. Федипид не умрял. Всяко бягане на разстояние по-дълго от маратонското се определя като супербягане.

През 1982г. Американската асоциация на супербягане проведе състезание по автентичния маршрут  на Федипид (определен по мнението на консорциум от най-известни гръцки учени) и го нарече Международен Спартатлон. Първият победител беше една легенда на съвременния спорт – гръцкият бегач на дълги растояния Янис Курос.В момента Курос държи всички рекорди в супербягането-от 200 до 1600км. През 2005 той повтори пълния маршрут на Федипид, като бяга от Атина до Спарта и обратно.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения