Свободно гмуркане с Таня Стрийтър


Свободно гмуркане с Таня Стрийтър

Вдъхновена от филма "The Big Blue" на Люк Бесон, Таня Стрийтър е световна рекордьорка по дълбочинно гмуркане с постижение 525 фута  (160м). Има защитени 10 рекорда по гмуркане като някои даже са по-добри от мъжете.

Свободно гмуркане с Таня Стрийтър

Родена е на Каймановите острови и започва да се гмурка на 25 годишна възраст. Почти веднага започва да поставя рекорди. През 2007 година снима филм за Анимал планет, в който показва нагледно как се преодолява страха от акулите.

Кое прави тази жена уникална. Тя може да поеме шест литра въздух в дробовете си, което и помага да издържи дълго време под вода. Уникално е също , че тя диша с диафрагмата си и успява при самото гмуркане да намали сърдечният си ритъм до 10 удара в минута. Невероятно  нали ? Необходима е голяма воля да можеш да преодолееш желанието си да вдишаш въздух, нужни са големи тренировки както на духа , така и на тялото. Тя може да задържи въздуха си без да вдишва нов – 6.17 минути.

Абсолютният рекорд  на човек стигнал дълбините на морето е на Херберт Нич  на 30 октомври 2004 г.Той достигна  171 м дълбочина , който и до ден днешен не е надминат. За съжаление Херберт Нич не е сред живите.Умира при тренировка за поставяне на нов рекорд през 2007 г."Опитайте се да си представите нещо съвсем  просто като ходене около къщата", казва Таня. „Докато вървим тялото иска да диша, което е естествен рефлекс, но това не означава, че трябва да дишаме нали?"

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения