Направи си сам секс – вредно ли е ?


Потребността от любов е различна от потребността за секс

Защо ли на интервюираните в множеството сексуални рубрики и предавания им задават всевъзможни въпроси за пикантерии от интимния им живот, но не и за мастурбация­та? На фона на все по-разкрепостените откровения като че ли до тази тема все още трудно се стига. Тя си остава табу. Вече не е необичайно, ако чуем изповед от типа: “Друго си е да си се пипна сам/а”. 

 

Направи си сам секс – вредно ли е ?

Неудобството идва от криворазбраното схващане, че мастурбира само този, който не може да си намери парт­ньор, т.е. той е и социално импотентен. (Терапевтичната практика дори доказва, че потентният мъж мастурбира по- често от този, който има сексуални проблеми).

Профилактика на самозадоволяването

Но по- странната, наследена от миналото потресаваща заблуда, която обяснява страха или срама от самозадоволяването, е, че сексът “на самообслужване” е вреден; че води до зат­руднения след това при “нормален” сексуален контакт или още по-изумителното твърдение, че от него се ослепява.

Сексофобното възпитание обяснява защо и до днес все още се срещат майки (за щастие все по-рядко!), които пляскат през ръцете децата си, когато “се пипат там, където е срамно”. Вярващите в Бога пък хилядолетия наред са обяснява­ли мастурбацията като вселяване на зъл демон в тялото. Макар че “ако добрият дядо Господ не искаше да мастурби- раме - е казал католическият писател Клод Мориак - щеше да ни направи ръцете по-къси.” 

Вярно е, че ако живеехме в един по-малко псевдомора- листки свят, нямаше да мастурбираме, защото сексуалната ни енергия нямаше да бъде блокирана от задръжки и пред­разсъдъци, щеше да се излива спонтанно в сексуалния акт, а подхранващите моносекса фантазии щяха да бъдат реализирани в двойката. Но светът не е такъв (или поне все още!). Затова днес да се мастурбира е полезно!zenska mastorbaciq

По този начин сексуалните фантазии намират отдушник в автоеротичния акт, а не избиват после под формата на насилие към външния свят. Освен това е безспорен и фактът, че поняко­га мастурбирането ни позволява удоволствието на саморе­гулацията, което партньорът не винаги би могъл да ни даде, тъй като не чувства с нашите сетива. И тъй като все още са доста тези, които се срамуват да си искат и да си кажат точно как и къде искат, си оставаме популация от скрити чекиджии. Това важи за всички нации, не случайно на всички езици е обидно да те нарекат “чекиджия”. А мастур­бирането би трябвало да бъде част от еротиката в двойката като всяка друга любовна практика.

“Здравият човек мас­турбира със същата непринуденост, с която си мие зъбите"- твърди проф. д-р В. Бернаскони в книгата си “Невроза на властта’. Самозадоволяването е акт на любов, любов към себе си. Пътят към еротиката в двойката преминава през автоеротиката. Трудно му е и да даде обич. А това вече, както и насилието, би могло да се счита за грях. Но не и любовта! Пък било то и тази от типа “направи си сам"!

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения