Откъде произхожда пуйката?


Откъде произхожда пуйката?

Макар че са родом от Северна Америка, опитомените пуйки, които украсявали масите на първите пилигрими, са пътували заедно с тях от Англия.

Пуйките достигнали до Европа около 1520г., когато били пренесени от родното им Мексико отначало в Испания, а впоследствие и из целия континент.

Откъде произхожда пуйката?

Те бързо станали любима храна  за богатата класа.Около 1580г. пуйката станала коледна традиция в Англия. Норфолкските фермери се захванали да отгледат по-кротка порода от дивата птица.

Как пуйката е станала домашно животно

Норфолкската черна и холандската бяла са английски породи, върнати обратно в Америка, и повечето питомни пуйки, отглеждани днес в САЩ, произхождат от тези две породи.

От края на 16 век английските пуйки изминавали всяка година по 160км от Норфолк до пазара Лекдънхол в Лондон. Това пътуване продължавало три месеца и птиците били снабдени с кожени ботуши, за да предпазят краката им.

Защо пуйка се слага за деня на благодарността

Стадо от 1000 пуйки се карало от двама души с дълги върбови или лескови пръчки, на края на които било вързано червено парцалче. По пътищата, водещи към Лондон от Норфолк и Съфолк, ставали истински задръствания преди Коледа.

Пуйка (на англиски turkey) няма нищо общо с Турция. Те били наречени отначало ,,турски петли”, защото търговцитe, които ги внесли в Англия, били предимно турци. Царевицата, която също произхожда от Мексико, по същата причина е била наричана  отначало ,,турско жито”.

В повечето други страни-включително и в Турция-пуйките са наречени на Индия, вероятно защото са донесени от ,,Западните Индии”, както испанците наричали Америка.Само португалците се приближават до истината, като наричат пуйката ,,перу”.пуяк в двора

Според първите пилигрими местното население наричало пуйката ,,furkee”, макар че не е ясно от кой от индианските езици произлиза тази дума.Дори и науката проявява несигурност при наименованието на пуйката. Латинското и наименование  Meleagris gallopavo се превежда буквално като ,,токачково пиле-паун”, което много прилича на някаква лингвистична лотария.

На английски мъжката пуйка се нарича stag, gobbler или tom.  Женската е винаги hen (кокошка). Пуйките са най-големите по размер животни, които могат да се размножават без секс-потомците на такова непорочно зачатие са винаги мъжки и винаги безплодни.

На повечето езици крясъкът на пуяка се записва като глу-глу или кру-кру. Само на иврит пуякът казва ,,мекакерим”.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения