Развлечения


Рафтинг по река Тара

Рафтинг по река Тара, едно вълнуващо приключение, което отдавна планирахме. Преди да започна с подробното описание, на всичко което ни се случи, искам да ви припомня, че ние веднъж сме били на рафтинг на река Струма в България. Така, че имаме известен опит в това смело начинание. Започвам разказа с пътя до рафтинг център Тара. Намира се на около 600 км западно от София и границите на Босна и Херцеговина. След град Фоча, пътя е просто уникално лош с двупосочно движение.

На места е трудно разминаването с колите, които идват насреща. Честно казано тези последни 27 км ми се сториха цяла вечност, но оцелях. Това всъщност е единственото проблемно нещо в цялата ни експедиция до там. Настаняването е в малки къщи от алпийски тип. Остър покрив и уютно обзавеждане, само с най-необходимото (легла). Всичко е много чисто и добре поддържано. Дори мога да кажа, че е ново.

 

Какво представлява рафтинга по река Тара

Дължината на цялото спускане е около 22 км. Преминава се за около 3 часа, в зависимост от това дали се бавите по бързеите за снимки и наслаждение на околния пейзаж. При добро желание и доста гребане може да се мине за 2 часа, което не ви препоръчвам. Реката е доста спокойна в по-голямата си част, защото ние бяхме там през месец август. Само да припомня, че тогава 2022 година беше много горещо и голяма суша. Нивото на река Тара, беше доста ниско, което е причина скоростта на лодките да е малка.

Как се стига от рафтинг център Тара до началото на спускането

Возите се в джип, като през цялото време имате чувството, че сте на джип сафари. Тези местните босненци карат като луди. Екшънът ви е гарантиран през следващите 27 км. Почти през цялото време се изкачвате нагоре в планината. Стигате до началото на реката от където става спускането. Там разбира се има още над 100 човека готови за това вълнуващо приключение на възрасти от 10 до 100 години. Трябва да се изчаквате с другите лодки и да имате късмет със скипера (човека управляващ лодката). Късметът се свежда до това, да говори английски или разбираем сръбски. Отделно да е смел и да ви насочва с лодката през най-големите бързеи. Ние се спуснахме по река Тара два пъти, като първия път попаднахме на доста мълчалив скипер. При второто спускане попаднахме на Марко (скипера ни), където направихме най-вълнуващите клипове от рафтинга.

Как протича рафтинга по река Тара

След като се качите в лодката ви инструктират за различните команди. Нищо сложно няма, но трябва да се гребе. Когато всички гребат в синхрон, лодката се движи по-бързо и по-лесно се управлява. След като тръгнете следва спокойна част около 10 минути и после се навлиза в два кратки бързеи. Точно след втория бързей има фотограф, който ви снима в действие. Лошото е, че всички снимки са в близък план, което от една страна е добре че се виждат лицата ни, но не се хваща цялата река и каньона. Снимките ви ги дават вечерта. Една снимка е евро и половина. Ако вземете всичките 15 снимки (22 евро) ви изпращат по интернет дигитални копия. Все още ги чакаме. Водата е кристално чиста със син оттенък.

Виждат се всички камъни на дълбочина до 10 метра. Първата част от Рафтинг Тара е сравнително по-бързата. Има доста пасажи с бързеи и плитки места, в които понякога лодката се спира. Затова трябва там да се гребе много здраво и да се насочи в правилната траектория. Има едно място в горната част на реката, където може да скачате от една голяма скала. Най-високата част е около 10 метра. Доста е страшно, поне за тези които не са скачали досега. Водата е 8-10 градуса и може да плувате в нея 2-3 минути. Независимо, че сте облечени с неопрен си е много студено. По средата на трасето на рафтинга има една почивка и малък водопад (2-3 метра) , където може да си направите снимки и клипове.

Под него има заведение, където продават бира, безалкохолни и т.н. Мисля че 15-20 минути е достатъчно да стоите там. След това място започва втората част от рафтинг по река Тара. Ако сте по-смели, може да се въртите с лодката на бързеите или да правите състезание с друга лодка в тихата част на реката. През цялото време, ако скипера ви е приказлив, ще ви разкаже за подробности за себе си и реката. Интересното е, че всеки водач на лодката е собственик на същата, както и джипа, с който ви возят  е собственост  на шофьора. Когато минете около 2/3 от спускането по Тара, стигате го вливането и с река Пия. Именно от там води началото си река Дрина.

Тази втората река е още по-студена и бърза. Подходът на лодката е първо да се гребе нагоре по тази река Пия , после се завърта по течението и следва един голям бързей. На практика при навлизането в по-голям бързей се мокрите много. Когато реката е много студена, а температурата на въздуха е голяма, се получава една мъгла, която се стели по повърхността на реката. Доста е мистично това явление, особено ако е тихо по бреговете. След 15-20 минути всичко свършва и вие сте в базовия лагер на център Тара. Лодката се изтегля по стръмни стълби от всички участници, а екипировката се оставя в лодката.Рафтинг по река Тара

Като написах екипировка, се сетих че не съм дал подробности за нея. Тя включва: неопренов костюм, спасителна жилетка, каска и aqua обувки. Целият пакет към днешна дата август 2022 година е 180 евро. В него влизат 2 обяда, 3 вечери и 3 закуски и разбира се две спускания (или рафтинг и джип сафари). Храната е повече от достатъчна, като се предлага и вегетарианско меню. Има жива музика вечер (петък и събота). Групите свирят предимно сръбски рок и рок енд рол. Чистотата е на много високо ниво. Бани, тоалетни са все едно сте в хотел 3-4 звезди. Целият комплекс на рафтинг център Тара е от дърво.

Забелязах, че се строят още няколко такива по протежение на реката, което е гаранция за влошаване опазването на околната среда. Видяхме хора от цял свят, заради това, че каньона на река Тара е втори по големина след Гранд каньон в САЩ.

Последен съвет към всички, които имат желание за такова приключение. Изберете си месеците май и юни, когато реката е най-пълноводна и безопасна. Съберете се 8 човека за да ви се гарантира, че само познати ще сте в лодката. Ако имате някакви въпроси се свържете с мен Ивайло Ангелов.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения