Кой събира орехи през май?


Кой събира орехи през май?

Никой. През май няма никакви орехи за събиране. В детската песничка се изопачава фразата ,,Отиваме да берем майски букети”.

Тя отразява стариния обичай да се правят красиви букети (knots) за празника на цветята Първи май и да се отпразнува краят на зимата.

Кой събира орехи през май?

 Цветът на глога е единственото английско цвете, наречено на месец май, месецът, през който цъфти. ,,Майското дърво” обикновено визира украсения с цветя и ленти кол, около който се танцува (maypole) или фразата ,,Не хвърляй топлата дреха, преди да дойде май”, която не се отнася за календарния месец, а за разцъфването на глога.

Кога се празнува празникът на цветята

Макар че ,,майското дърво” се свързва с празника на цветята Първи май, то цъфти в средата на месеца, а не в глогначалото. Това вероятно се дължи и на преминаването към грегорианския календар през 1752г. Преди това празникът на цветята се е празнувал 11 дни по-късно, точно по времето, когато ,,майското дърво” разцъфва.

Смята се за голямо нещастие да се внасят цветове  от глог в дома-едно суеверие, което засяга глога много повече от всяко друго растение на Британските острови. За него могат да се изтъкнат много причини, но една от най-вероятните е миризмата.

червен глогЦветовете на глога имат тежък, комплексен аромат, в който основна съставка е триетиламин-един от първите химикали, който се образуват, когато мъртво човешко тяло започне да се разлага.

Суеверия за цветовете от глога

В някои области все още се говори за ,,миризмата на голямата чума”, а някой хора казват, че им напомня миризмата на гангрена. Някога мъртвите тела били излагани пред къщите по цяла седмица, преди да бъдат погребани, и миризмата на смъртта била позната на всички. Внесените вкъщи цветове на глог явно веднага са възбуждали тази асоциация.

От друга страна, триетиламинът е и миризмата на секса, особено на спермата, и оттам се е получила положителната асоциация с буйното пролетно развитие, но навън на полето.

Освен като ,,майско дърво глогът е известен с редица странни местни наименования като ,,хляб и сирене”, ,,игличка” или ,,Арзи-гарзи”.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения