Кой от следните орехи е истински ,,nut”?


Кой от следните орехи е истински ,,nut”?

А)бадем, Б)фъстък, В)бразилски орех, Г)обикновен орех

По дефиниция ,,nut” е сух плод с едно семе (много рядко две), при който семенната кутийка става много твърда при узряването.

Истински ,,nut” са орехите, калифорнийският орех, пеканът, кестенът (само ядливият), буковият и дъбовият жълъд, обикновеният и цариградският лешник, габъра, брезата и елшата.

Кой от следните орехи е истински ,,nut”?

Фъстъците, шам-фъстъкът, бадемите, бразилският орех, кашуто, кокосовият орех, конският кестен и кедровият орех не са ,,nut” в смисъла на дефиницията.

Известното предупреждение на опаковката на фъстъците ,,може да съдържа nuts” е, строго погледнато, невярно.

Полезно ли е да се ядат орехи

Бразилските орехи не са nuts, а семена. Дървените шушулки, в които те се намират (до 24 броя в една шушулка), растат на самия връх на дървото, на 45м над земята, и могат спокойно да те убият, ако ти паднат на главата. В Бразилия тези шушулки се наричат ouricos, ,,таралежи”.nut_and_eat

Бадемите са костилки на един иначе месест плод. Фъстъците, за които в английския език същесвуват десетина наименования, всъщност са вид грах, който расте под земята. Те произхождат от Южна Америка, но сега са разпространени по целия свят, особено много в щата Джорджия.

Полезни съставки в орехите и ядките като цяло

Някои хора са толкова алергични към фъстъците, че ако издат съвсем малко парченце, или дори ако вдишат пари, съдържащи фъстъчено масло, това може да е фатално за тях.

nut_cholesterolШам-фъстъкът е смъртно опасен. Той се класифицира като леснозапалимо твърдо вещество от степен 4.2 по международната скала за морските опасни товари (вещество, склонно към самозапалване). Пресният шам-фъстък, ако се постави подналягане, може да се самозапали и да предизвика пожар в корабния трюм. Шам-фъстъкът продължава да поглъща кислород  и да отделя въглероден диоксид и след като е откъснат. Това може да се превърне в сериозен проблем при превозване по море.

Ако няма адекватно проветряване, хората могат да се задушат от въглеродния диоксид, когато влязат в трюм, където се съхранява товар от шам-фъстък.

Шам-фъстъци се ядат от хората от 9000 години. Според мюсюлманска легенда шам-фъстъкът е една от храните, донесени на Земята от Адам, когато той слязъл от Небесното царство.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения