На какво растат бананите?


На какво растат бананите?

Банановото растение, формално погледнато, е трева, а бананите са семената на това растение. По дефиниция тревата е растение с месесто, но не дървесно стъбло, което отмира, след като растението разфъфти и даде семена.

Разбирасе, има и изключиния: градинският чай, мащерката и розмаринът имат дървесни стъбла (макар че те не са покрити с кора).

На какво растат бананите?

    Според дефиницията след цъфтенето частта от растението, която се намира над земята, постепенно отмира. При бананите това води до интересен ефект: след като стъблото умре, недалеч от него от корена излиза друго. За няколко години банановото растение се ,,придвижва” по този начин с няколко метра.

Няма бананово дърво.

Бананите произхождат от Малайзия и са култивирани преди  10 000 години. Дивите банани, които все още се срещат в Югоизточна Азия, имат големи твърди костилки и малко месо. Те се опрашват от прилепи.

Факти и статистики за бананите

Бананите в супермаркета са облагородени, така че да дават по-месести плодове и да нямат твърди семена. fruits bananasПроцеса на облагородяване е довел до създаването на сладки и вкусни, но стерилни плодове. Те не могат да се размножават без помощта на човека. Повечето бананови растения не са правили секс от 10 000 години. Почти всички банани, които ядем, са израснали изкуствено, от корена на вече съществуващо растение, чийто генетичен материал не е променян вече 100 века.

В резултат на това бананите са много възприемчиви към болести. Много видове вече са пострадали от заразяване с гъбички, като черната сигатока и Панамската блест, които не могат да се лекуват с фунгициди. Ако скоро не се развие генетично изменена разновидност на бананите, те могат и да изчезнат.

monkey-eat-bananasТова е сериозен проблем. Бананите са най-доходоносната експортна култура в света. Банановата индустрия има оборот от 12 милиарда долара годишно и изхранват 400 милиона души, голяма част от които живеят под прага на бедността.

Повечето банани идват от топлите страни, но най-големият производител на банани в Европа е Исландия. Там бананите растат в огромни оранжерии, захранвани от геотермални източници, само на два градуса от Северния полярен кръг.

Мултинационалната компания ,,Fyffe”, която изкупува всяка година цялата реколта на Белиз, е основана с ирландски капитали.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения