Кой произвежда най-много кислород на Земята?


Кой произвежда най-много кислород на Земята?

Водораслите.

Те произвеждат кислород като отпадъчен продукт при фотосинтезата. Общото количество на произведения от водораслите кислород превишава това на всички дървета и други сухоземни растения, взети заедно.

Кой произвежда най-много кислород на Земята?

Древните водорасли са също така главната състака на нефта и природния газ.Синьо-зелените водорасли или цианобактерии са най-ранната известна форма на живот на Земята, техните останки  датират около преди 3,6 милиарда години.

Някой едноклетъчни водорасли се включват заедно с растенията в групата на евкариотните организми (организми с истински клетъчни ядра), но цианобактериите твърдо остават в царството на бактериите, където образуват свой собствен биологичен тип.

Един вид цианобактерии, спирулините, произвеждат 20 пъти повече протеини на единица площ, отколкото соевите зърна. Те се състоят от 70% протеини (за сравнение бифтекът има 22%), 5% мазнини, никакъв холестерол и внушително количество витамини и минерали.

Те също така стимулират имунната система, особено производството на интерферон, най-важната защита на тялото срещу вируси и ракови образувания.

Хранителните и лечебните качества на спирулините са били признати отдавна от ацтеките, жителите на Централната Африка и... от фламингото.

За бъдещето може би е важно, че водораслите могат да бъдат отглеждани на сушата, на неплодороните почви, като се използва (и по този начин се рециклира) леко солена вода. Такава земеделска култура няма да предизвиква ерозия на почвата, не изисква торове и пестициди и освежава атмосферата повече от всяка друго растение.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела
  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения