Производители на сачми като дъждовна капка


Каква е формата на дъждовната капка?

Дъждовната капка са сферични, а не ,,капковидни”. Производителите на сачми използват това свойство на падащите течности – стопеното олово се процежда през сито и се пуска от голяма височина в охлаждащата течност. Втвърдените метални капки имат идеална сферична форма.

Производители на сачми като дъждовна капка

Затова за производството на сачми се строели специални кули – до 1951г. имаше една такава  в близост до Ватерло Бридж в Лондон.

Със своята височина над 70м сачмената кула в Балтимор, която все още се издига там, е била най-високата постройка в Америка, докато паметникът на Вашингтон не я надминал след Гражданската война.

Дъждовната дъга, както всеки е забелязал, се появява, когато на едната страна на небосвода има облаци и вали, а на срещуположната грее слънце. Тогава, като се застане с гръб към него, почти винаги може да се види дъгата. На външната, изпъкнала страна се намира червеният цвят, следван от оранжевият, жълтият и т.н., а на вътрешната - виолетовият.

Обаче наблюдаването на всичките седем цвята на дъгата е рядкост, обикновено преобладава някой от тях. Колкото Слънцето е по-близко до хоризонта, толкова дъгата е по-голяма, а с издигането му тя като че ли постепенно се потопява зад хоризонта и около обедните часове не се наблюдава.

Тези особености на дъгата се обясняват с пречупването, разлагането и отражението на светлината от дъждовните капки в атмосферата. Когато един светлинен лъч падне върху дъждовна капка, най-много се отклоняват от първоначалната си посока след пречупването виолетовите лъчи, а по-малко - червените.

Bookmark and Share

Подобни публикации в раздела

  • Приятели
  • Полезни сайтове
  • Приятели
  • Friends
  • Friends
  • Friends
Статистика сайт безплатен брояч посещения